Det var regnigt, lerigt och halt i spåren i Mjölbyskogarna. Men det stoppade inte cyklisterna som kom för att tävla i den nationella mountainbike-tävlingen Mjölbybiken, som är den första deltävlingen i East mtb cup. På plats fanns såväl gamla världsmästare som nybörjare tävlandes i över 20 olika klasser.

Sist ut var herr- och dameliten samt juniorklassen. I herrjunior-klassen var det två Mjölbyarmar som sträcktes i skyn när Mjölby Cykelklubbs Albin Johansson var först över mållinjen. Att han skulle stå överst på prispallen var ingen självklarhet.

– Jag är väldigt nöjd. Det var inget jag hade förväntat mig. Jag började året med att vara sjuk i två månader och väl under loppet stumnade jag rejält på slutet. Jag fick dessutom kramp i vaden under sista varvet, berättar Albin Johansson med ett leende.

Artikelbild

| Här går starten för herr- och dameliten samt juniorklassen.

Ute i spåren klagade många åkare över hur halt och slirigt det var, men vissa hanterade förhållandena bättre än andra.

– Jo, det var rejält slirigt. Men det är kul med lite lera, säger Albin Johansson och flinar.

Den 17-åriga vinnaren berättar att utöver den krampande vaden "stördes" han av något annat under dagen.

– Jag vaknade faktiskt upp med träningsvärk idag. Vi körde brännboll igår och det var tydligen något jag inte var van vid. Haha.

Det var inte alla som hade lika nära till skratt som Albin på Mjölbybiken. 32-årige Kalle Axelsson, även han hemmaåkare, var tvungen att bryta efter bara några minuter ute i spåren efter teknikstrul.

– Hjulet rullar inte, säger han uppgivet och visar att bakhjulet är helt låst.

– Det känns inte alls bra, fortsätter han. Bra form och hemmatävling och allt, det är trist.