Tungt bakslag för LFC till premiären

Linköpings FC har drabbats av ett rejält bakslag inför seriepremiären. Mittfältaren Filippa Angeldahl missar med största säkerhet allsvenska upptakten.

29 mars 2019 16:37

– Det finns en risk att premiären ryker. Så är det. Vi får se hur lång tid det tar, säger Olof Unogård, tränaren, inför lördagens genrep mot Vittsjö.

Jo, du läste rätt.

Genrep väntar.

Över två och en halv vecka före seriestart.

Anledningen är att det till nästa vecka väntar diverse landslagssamlingar – och att LFC för att få så mycket tid som möjligt att träna ihop efter det har flyttat fram sin premiär mot Växjö till onsdag 17 april.

Frågan är om Filippa Angeldahl hinner tillbaka i spel innan dess.

Prognosen just nu: högst tveksamt.

Det var mot Kungsbacka (2–1) senast som viktiga mittfältaren – som tvingats tacka nej till de kommande U23-landskamperna – fick en smäll på ena knäet och tvingades utgå när bakre korsbandet fick sig en rejäl törn. Det är fortfarande helt, men uttänjt.

– En ful tackling. Det kändes väldigt onödigt, säger Olof Unogård.

LFC har under hela försäsongen dragits med diverse skador och Angeldahl hör till dem som även varit drabbad tidigare med en näsfraktur. Mot Vittsjö på lördagen är inte heller Anna Oscarsson och Lina Hurtig redo att starta.

Den förstnämnde kan ändå räkna med ett längre inhopp och förhoppningen där är att hon ska vara spelklar till allsvenska starten. Hurtig har bekymmer med ett knä efter matchen mot Rosengård för ett par veckor sedan, men tanken är att hon ändå ska vara med på kommande landslagsuppdrag. Där är dock osäkert om det hinner bli tillräckligt bra för att vara med mot Tyskland nästa lördag.

I avsaknad av Angeldahl får isländska nyförvärvet Anna Rakel Petursdottir ta steget upp som central mittfältare.

– Hon gjorde det otroligt bra senast och har spelat där tidigare. Det känns som ett bra alternativ, säger Unogård, som ser Vittsjömatchen som ett ”mellanting mellan vanlig träningsmatch och genrep”.

– Men klart att vi vill att så mycket som möjligt av det vi jobbat på under tre månader ska sitta, säger han.

Har du premiärelvan klar i huvudet?

– Man kan säga att det klarnar mer och mer. Det har varit bra med de matcher som vi spelat.

Tränaren hymlar inte med att han blev besviken när förre LFC-backen Jessica Samuelsson tidigare i veckan valde spel i konkurrenten Rosengård när hon nu flyttar hem från Arsenal.

– När vi snackade runt jul sa vi att ”vill du tillbaka hit så löser vi det”. Nu blev det klart med Rosengård utan att vi ens fick frågan. Det är jag och vi besvikna på. Det ska jag inte sticka under stolen med, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!