Tuffa kritiken – mot landslaget

Fyra spelare från Linköpings VC säger nej till landslagsspel – och riktar stark kritik mot förbundet. "Oseriöst", säger Wilhelm Nilsson.

11 december 2018 13:40

Den 24-årige centern har under de senaste åren varit ett givet namn i landslaget – men är nu en av dem som nobbar att vara med i EM-kvalet. Det jäser i svensk volleyboll och flera av de bästa herrspelarna är starkt kritiska till hur saker och ting sköts.

– Vi går back på att vara med i landslaget och det känns inte motiverande att lägga ner både tid och pengar när förbundet inte alls verkar vilja satsa på herrarna längre, säger Wille Nilsson till Sporten.

Fem spelare från topplaget LVC fanns med i den stora truppen inför kvalmatcherna mot Grekland och Azerbadzjan i början av januari. Men när nye förbundskaptenen Per-Erik Dalqvist – som tagit över efter LVC-coachen Johan Isacsson – presenterade truppen var Jens Ahremark den ende som fanns kvar.

Övriga aktuella har tackat nej.

– Det finns massor att säga. Det är ett oseriöst upplägg med bara två dagars träning med en ny förbundskapten inför en avgörande match borta mot Grekland. Sedan har Johan (Isacsson) varit förbundskapten i 14 år, men avtackades aldrig och får dessutom gå mitt i pågående kval där vi fortfarande har chansen att gå till EM. Det stöder ingen av oss, säger Wille Nilsson, som liksom Johan Eriksson, Andreas Eriksson och Linus Ekstrand därför väljer att säga nej till landslagsuppdrag.

Sedan tidigare har Martin Larsson tagit samma beslut. Saknas i truppen gör även Linköpingskillen Fredric Gustavsson, som gör succé i Finland och dominerade stort i landslaget under våren och sommaren. Den största svenska herrstjärnan, Marcus Nilsson, har också meddelat att det åtminstone för tillfället är färdigspelat i landslaget på grund av sänkt budget och kortat program. Däremot finns LVC-fostrade Erik Sundberg fortfarande med.

Sverige ligger illa till i kvalet och har en mycket tuff väg att vandra om det ska bli EM-spel. Sju gruppsegrare och de fem bästa tvåorna är klara för slutspelet nästa år som avgörs i fyra länder (Belgien, Nederländerna, Frankrike och Slovenien).

I slutet av november meddelades att herrlandslaget inte anmälts till 2019 års upplaga av nationsturneringen Golden European League. Anledningen är att nationsturneringen anses vara för dyr. Tack vare det riktade OS-stödet från SOK kan dock damlandslaget vara med även nästa år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten