– Det var riktigt tungt när jag kom hem. Jag tror att ganska få förstår vilken lång process det är att kvala in till ett OS i triathlon och att då vara så nära men ändå inte få vara med, nä det var riktigt tungt.
Som tar var, säger han, fanns några viktiga tävlingar kvar på säsongen att få ur sig den värsta besvikelsen på.
– Jag var sjua på en världscup i hård konkurrens och tolva i en tävling i World Series, den bästa placering en manlig svensk triathlet någonsin tagit. Tack vare det lyckades jag vända mina tankar mentalt.
Han tittar ner i bordet, funderar och säger sen:
– För egen del var det riktigt skönt att få de resultaten, och visa både för mig själv och andra att jag inte hade gjort bort mig på ett OS.
Den sista tävlingen 2021 gick i september och fram till för några dagar sen har allt handlat om försäsongsträning. Tävlandet startade helgen som gick med ett SM-guld i duathlon i Arlanda.
– Jag var storfavorit, det får jag erkänna, men det var skönt att få igång tävlingsrutinerna och ett kvitto på att kroppen känns bra.
För nu drar det igång på riktigt. I mitten av maj startar Europacupen i Venedig, två veckor senare första världscupen, på Sardinien.
Och bara en och en halv vecka efter det körs en av årets höjdpunkter, Nordiska Mästerskapen på hemmaplan i Linköping. Med start, växlingar och mål vid Saab arena och med en bana som till stor del går på centrala gator.
– Det blir väldigt inspirerande. Att få möjligheten att vinna ett NM hemma, det vore riktigt stort.
Han pekar ut några norrmän som de största konkurrenterna.
– Men en bra dag ska jag vara med och slåss om det. Mitt mål är absolut att ta guld, sen ska mycket stämma för att lyckas.
Fördel av hemmabana?
– Ja, det skulle jag nog säga. Jag vet var alla svängar är och bästa stället för att sätta in ett ryck.
Var då?
– Nja, det vill jag inte avslöja. Men jag skulle gärna vilja ha en lucka efter cyklingen som är min starkaste gren.
Den 28 maj, med världscupen på Sardinien, är också starten på OS-kvalet för Gabriels stora mål i karriären, OS i Paris 2024. Under två års tid pågår kvalet och man får räkna sina 12 bästa tävlingar. De 55 som ligger högst på rankingen får sen en plats på OS.
– Att göra bra resultat på rätt tävlingar och hålla en hög nivå över två år, det är en tuff utmaning. Men jag är redo.
För i Paris tänker han inte vända i grinden igen.