Thell minns Takter: "En av de största någonsin"

Trav-Sverige har sorg då Bo William Takter avled under tisdagen, 84 år gammal. Correns travexpert Tomas Thell har många minnen av Takter, inte minst från tiden på Mantorp, och hyllar honom som en av sportens största genom tiderna.

Bo William Takter under ett besök på Mantorptravet år 2000.

Bo William Takter under ett besök på Mantorptravet år 2000.

Foto: Pia Molin

Trav2021-12-07 20:55

Thell berättar:

"Bo William Takter kom ganska sent in i travsporten. Min första kontakt med honom var på Örebrotravet 1965 då han var bosatt i Norrköping och sålde bilar. Redan då frågade många mig om travtips, då jag hade goda kontakter i ett framgångsrikt stall, och för hjälpen fick jag en liten slant. Men Bo William gav ingen slant utan han tyckte att jag skulle göra en V5:a som kostade max 10 kronor och som tack för tipsen, så delade vi på vinsten. Vi fick in en V5:a som gav 4 800 kronor och halva summan för en åttaåring var massor med pengar. 300 kronor kostade då en fin cykel som jag köpte för vinsten.

Kort senare kom han in i sporten som amatör och flyttade då med familjen till Mantorp. Han började verkligen från botten med dålig kvalité och förutsättningar. Men Bo William hade redan när han började en sällsynt förmåga att förbättra sina hästar. Med framgångarna steg också kvalitén på hans hästar och därmed också framgångarna. 

Han blev en stjärntränare och kom snabbt upp i toppen på Mantorptravet. Flytten skedde 1980 till Jägersro och redan året efter blev han champion på Malmöbanan.

Bo William var långt före sin tid som travtränare. Han kunde med enkla metoder förbättra en häst med 40 meter efter bara att kört ett träningsjobb. Stjärnhäst efter stjärnhäst tog han fram. Han var också den som startade igång med barfotakörning av travhästar i större omfattning, något som de flesta eftersträvar att göra med dagens travhästar och numera har det även spridit sig till ridsporten. 

Tyvärr drabbades Bo William av en olycka som ledde till att karriären inte kunde fortsätta. Annars tror jag att han och Stig H Johansson tillsammans hade dominerat svensk travsport.

Bo William Takter är en av de största någonsin i mina ögon. Han hade en känsla för hästar, hur dom skulle röra sig, han hade det i fingrarna från första stund. Han var och en ”snidare” och elegant i det han företog sig med. 

Han söner Johnny och Jimmy Takter tillhör de främsta i världen som körsven respektive tränare, och Takter-eran lever nu vidare genom barnbarnet Nancy som är mycket framgångsrik i USA. 

Något jag aldrig kunnat acceptera är att Bo William Takter aldrig blivit invalde i travets Hall of Fame under sin livstid. Jag är dock övertygad att han nu efter sin bortgång kommer att finns med där."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!