– Den profil som Mantorp fått de senaste åren passar oss sämre och då fastnade vi för det här fina erbjudandet som dök upp, säger Eriksson, som var en av kuskarna i Elitloppet 2023.
39-åringen har främst gjort sig ett namn som en framgångsrik catchdriver, men har parallellt med kusksysslan bedrivit en egen liten tränarrörelse tillsammans med sambon Jenny Malmqvist inne på Mantorp Hästsportarena, med boxar på stallbacken.
Men snart lämnar alltså paret Mantorp för att hyra in sig i ett stall med åtta boxar vid Östunabergs gård i Knivsta, strax söder om Uppsala. En anläggning som drivs av Daniel Frick, son till travlegendaren Jim Frick som gick bort 2020 efter en tids sjukdom.
– För oss har det varit svårt att bedriva en tävlingsverksamhet på det sätt som vi vill inne på Mantorp och därför känner vi att vi är tvungna att hitta på något. Jag är ingen kille som vill sitta kvar på en stubbe och vara bitter, jag är en problemlösare. Vi har haft stora problem med sjukdomar bland hästarna och de behöver en nytändning, en miljö som de mår bättre i, säger Kim Eriksson som kommer att flytta sin licens till Solvalla 1 mars.
För att bredda verksamheten och på så sätt stärka ekonomin har Mantorp Hästsportarena under de senaste åren satsat hårt på ridsporten, med flera tävlingar inne på arenan. Det har, enligt Eriksson, gått ut över travsporten, inte minst vad gäller utrymmet på stallbacken och på anläggningen i stort.
– Så är det ju. Indirekt har det drabbat mig och min verksamhet. Men samtidigt finns det andra tränare som lyckas ha 70-talet unghästar här och få det att funka, så det kanske är olika.
Är du besviken på hur Mantorp Hästsportarena agerat gentemot travet?
– Nej, det kan jag inte vara. Två av fyra år har vi haft det jättebra, men nu har man valt att ändra profil och då passar det tyvärr sämre för oss. Jag har förståelse för att de måste ha in pengar från alla håll i dagens läge och då får något annat ge vika.
Eriksson har de senaste åren dragit ner en del på tävlandet och inte kört riktigt lika många lopp. För att få det ekonomiska att gå ihop har han därför parallellt med travet utbildat sig till bartender, och bland annat jobbat extra på Mjölby Stadshotell.
– Det är jättekul. Tråkigt nog har dygnet bara 24 timmar så jag kan inte satsa helhjärtat på båda det och travet, men jag fortsätter gärna köra en del som bartender även i Stockholm och har redan två arbetsintervjuer bokade.
Stureplan nästa alltså?
– Hehe. Det vet man inte, men det skulle vara kul att för omväxlings skull testa den andra sidan av baren när man är på Stureplan nästa gång.
Linda Nordvall, vd på Mantorp Hästsportarena, beklagar att kuskprofilen väljer att lämna banan.
– Det är naturligtvis tråkigt. Vi hoppas att de ska trivas på det nya stället i Knivsta och att de kan driva sin verksamhet som de önskar. Vi har några intressenter som hört av sig och hoppas kunna fylla Kims stall inom kort.
Vad säger du om Erikssons åsikt, att travet påverkats av satsningen på ridsporten?
– Banans utveckling, att ha fler ben att stå på där ridsporten är en viktig del, är en nödvändig lösning för klara ekonomin och för att vi ska kunna fortsätta att utveckla och förbättra hela arenan. En bättre anläggning med bättre banor, stallar och en stabil ekonomi gynnar travsporten och tränarna i stort. Utan ridsporten hade vi inte klarat att göra de här förbättringarna.
– Vi har stora framtidsplaner med bland annat det nya markområdet med nya permanentstallar och ännu bättre tränings– och tävlingsmöjligheter, men för att kunna göra detta behövs en stabil ekonomi.