Spelet ökar, men tufft för travet

Omsättningen ökar, men travbanorna slåss för livet i coronakrisens spår. "Så länge tävlingarna pågår överlever vi", säger Linda Nordvall, arenachef på Mantorptravet.

Publikfritt på Mantorptravet.

Publikfritt på Mantorptravet.

Foto: Magnus Strömsten

Trav2020-03-30 21:30

Allting påverkas av rådande pandemi och inte minst kommer många negativa bulletiner kring idrottens stora bekymmer. Men AB Trav och Galopp går emot strömmen och upplever ett kraftigt uppsving under den senaste månaden. Sporten travar på och intresset – i brist på annat? – har skjutit i höjden.

I Sverige har omsättningen ökat på alla de stora spelformerna samtidigt som nästan alla andra länder stängt ner sin travsport.

Det är ett sätt att se på det.

Men det finns en tydlig baksida även här. Samtidigt som onlinespelet ökar kämpar travbanorna över hela Sverige med att hålla näsan över vattenytan.

Så är det på Mantorp också.

– Vi försöker att köra på. Men klart att det på många sätt är tufft för oss som för många andra. Så länge travtävlingarna pågår så överlever vi, säger Linda Nordvall.

Om de stängs ned?

– Då överlever vi inte. Då har vi inga intäkter och då är det stopp. Ovissheten är en annan svår faktor. Det finns ju ingen som vet hur länge det här kommer att hålla på.

Trots strängare restriktioner om förbud för sammankomster för mer än 50 personer håller den svenska travsporten igång, men utan publik. Motiveringen är att travbanan främst ses som en arbetsplats och inte en allmän sammankomst. Dessutom tävlas det utomhus, utan fysisk kontakt och över stora ytor. 

– Det är så många som har travsporten som sin verksamhet och arbetsplats, säger Linda Nordvall.

Den ökade omsättningen med onlinespelet är dock inget som direkt kommer banorna till gagn. På östgötabanan har den stora restaurangen fått stänga ned, alla ridsporttävlingar är inställda och uppdrag för timanställda och konsulter har avslutats.

– Vi får anpassa verksamheten till gällande regler. Minimera risken för smittspridning och mer än något annat se till att vi har en säker arbetsplats, säger arenachefen.

16 maj är det V75-tävlingar på Mantorp med storloppet Ina Scots Ära som dragplåster. Inga beslut är ännu tagna, men allt talar för att det blir inför tomma läktare, vilket innebär att banan går miste om mycket stora pengar när gäller intäkter från publik, restaurang, spel och sponsorer.

Linda Nordvall vill inte nämna några summor, men säger:

– Omöjligt att säga, men det är självklart att V75-dagarna är enormt viktiga för vår ekonomi. Det förstår alla. 

Tiger Marke, med Mantorpsbekantingen Claes Svensson i sulkyn, inledde måndagens V5-spel med seger till drygt nio gånger pengarna. Till slut gav fem rätt 2 053 kronor tillbaka. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!