När Mantorptravet invigdes den 27 juni 1965 var Arne Eriksson på plats och året efter tog han över som styrelseordförande, sedan hela styrelsen blivit utbytt. Sedan var tandläkaren bas för östgötabanan i över 20 år, fram till slutet av 80-talet, och drev parallellt ett amatörstall i Gammalkil och var även hästägare under pseudonymen ”Stall Carré”.
Det stora travintresset behöll han genom hela livet, men nu har 90-årige profilen gått ur tiden.
Arne Eriksson insjuknade i söndags och avled på måndagen i vad som tycks ha varit sviterna av en lunginflammation.
– Det gick fort och känns sorgligt. Men han har haft ett fantastiskt liv med en bra hälsa, det känns också bra, säger sonen och framgångsrike proffstränaren Per K Eriksson till Mantorptravets hemsida.
Thomas Knutsson beklagar också förlusten.
– Jag skulle vilja säga att det förmodligen inte finns någon enskild person som har betytt lika mycket för banans utveckling. Han var pigg in i det sista, tyckte alltid om att diskutera och hade mycket åsikter, säger han till Sporten.
På vilket sätt kommer ni att hedra honom?
– Det har vi inte hunnit med att diskutera än.
2016 instiftade Mantorptravet ett storlopp inom V 75 till Arne Erikssons ära. Årets upplaga, den fjärde i ordningen, vanns av Stefan Melanders Digital Track.
När vi träffade mångårige ordföranden i samband med banans 50-årsjubileum för några år sedan berättade han om den första tuffa tiden i mitten av 60-talet:
– Det var tufft under flera år där i början när banan hade byggts. Du vet, de skrev ju inga kontrakt, utan bara byggde på och vi fick en jäkla rättsprocess över oss som vi höll på med under flera år i tingsrätten. Men vi hade tur som fick tag i en advokat som hette Pedersen så vi klarade oss till slut. Men det hängde på håret, vi var riktigt illa ute.
Då berättade han också om ett av sina starkaste minnen från invigningsdagen 1965 när han kom till banan och möttes av en lös häst på stallbacken.
– Han hette Charlie Blixt och skenade ut på dåvarande E4:an. Vi satte efter honom i en bil för att fånga in honom och han tog sig ända till Sjögestad motell. Men där var det fullsatt och han kom inte in. . .
Arne Eriksson låg bakom vad som på den tiden var banbrytande med direktspel till V 65-banan från en centralt belägen affärslokal i Linköping innan totomaterna tog över. Han var även verksam som amatörkusk och står noterad för 20 kusksegrar, varav den sista 1994.