Ätit för mycket och rört på dig för lite? Ja, det är julens dilemma. Men lugn, manar Tommy Jonasson, personlig tränare. "Straffa inte dig själv för hårt, det är tillåtet att njuta lite också".
Det är så lätt att välja sofflocket istället för löparskorna så här i mellandagstider. Släkten hälsar på och ska förstås bjudas på godsaker. Och i ärlighetens namn - när man redan ätit så många skumtomtar så kan det väl inte göra skada med en till?
Det är så vi resonerar. Julen är i många fall synonymt med frosseri. Tommy Jonasson har en teori om att det sitter kvar i oss sedan långt tillbaka i tiden. Nästan som en instinkt. På julen gällde det att trycka in så mycket som möjligt, för det kunde tänkas vara enda tiden på året man fick äta sig riktigt mätt.
Så är det inte längre. Men lik väl fortsätter vi att äta mängder.
Vad är det värsta vi stoppar i oss i juletid?
– Allt socker. Det är ju så mycket sötsaker på julbordet. Och så mängden vi äter, som sagt. Det vore inte så farligt med jansson och omelett om vi inte tog så mycket. Folk äter som om de aldrig skulle få se mat igen. Och på det kommer alkoholen i många fall. Snapsen, ölet och vinet innehåller otroligt mycket energi.
Och snart följer nyårsmaten?
– Ja, men den brukar inte betyda lika mycket frosseri och till nyår finns det ju dessutom möjlighet att laga mer nyttig mat. Däremot kan firandet innebära mycket alkohol för en del.
Träningen då, hur är folks inställning till att röra på sig så här års?
– Det märks tydligt att många trappar ner redan före jul. Vi kortar till och med ner våra öppettider här på gymmet. Sedan kommer de flesta tillbaka som ett brev på posten i januari.
Bör man stressa och försöka kompensera för all mat så snart som möjligt eller räcker det att komma igång igen efter helgerna?
– Nja, man blir inte tjock mellan jul och nyår. Förvandlingen sker mellan nyår och jul. Mitt råd är att tänka på hur man äter nu i dagarna. Istället för att ta bort köttbullarna eller julmusten så lägger du till något som du gillar, det är lättare och mer psykologiskt rätt. Lägg till något nyttigt, en mättande sallad på julbordet till exempel. Och ta lite mera av brysselkålen och lite mindre av de fetare rätterna.
Och när det väl är dags att ta tag i träningen igen?
– Ja, det finns ju tyvärr inga quickfix eller någon universalmetod som passar alla. Men jag har några tips; skaffa en träningskompis. Det är alltid lättare att komma iväg om någon väntar på gymmet eller i spåret. Hitta en träningsform som du tycker är kul, då blir det betydligt lättare att ta sig iväg. Och till sist - sätt upp mål. Det kan handla om att springa Vårruset senare i år, eller att gå ner ett visst antal kilo. Tydlighet och mätbarhet är viktigt så att du kan följa dina framsteg.
Hur tränar du själv så här års?
– Jag är friluftsmänniska så jag ägnar mig åt sådant jag gillar. Gallrar i skogen och drar timmerstockar till exempel. Och så tycker jag om att jaga. Det blir nytta och nöje på samma gång.
2016 står för dörren. Vad önskar du av nya året?
– Jag brukar alltid göra ett bokslut över året som gått och tänka på vad jag gjort bra. I år har jag jobbat mycket med mental träning, det tar jag med mig och utvecklar vidare.
Till sist – skicka med några inspirerande ord till läsarna!
– Absolut. Straffa er inte för hårt, det vill jag säga. Gå inte ut allt för tufft utan acceptera att det är gott med mat under julen. Har du ätit för mycket så tänk att du tar lite mindre nästa gång. Försök få in en promenad mellan varven. Och njut! Det är viktigt.
Fotnot: Tommy Jonasson är personlig tränare och massageterapeut på NÄTT träningscenter i Linköping.