Det är det privata företaget Carbon Sports Labs som kommer etablera sig i Norrköping.
Det nystartade bolaget vänder sig till elitlag, elitidrottare, elitmotionärer men också till vanliga motionärer. Genom att föra samman egna unika mät- och medicinska kunskaper, världsledande teknik vill de sätta östgötaidrotten på kartan.
– Ofta använder lag idag 1970- och 80-talsmetoder. Man tar hand om en skada när den väl har skett. Rehab finns det många "snickare" eller ortopeder som håller på med. En PT (personlig tränare) vet i stort sett bara hur styrketräningsapparaturen fungerar och vissa lite mer. De har oftast ingen kunskap överhuvudtaget om det fysiologiska. Att använda en pulsklocka korrekt kan alldeles för få, säger Kent Olsson.
De nya metoderna har de testat på Team Carbon Sport som första förening.
– Ofta har idrottare, speciellt de som kombinerar idrottande med jobb lite tid. Det gäller att undvika skador. Inte träna för lite eller för mycket, utan få fram bästa möjliga träningseffekten på den tid man har. För att göra det krävs idrottsmedicinsk kunskap, säger han.
Mäter mjölsyran
Med hjälp av ljusteknik mäts syremättnad och mjölksyrenivåerna i musklerna i realtid. Det som tidigare krävde ett blodprov i samband med mjölksyretest (laktat) i laboratoriemiljö, kan idag utföras direkt under träning i en hockeyrink eller på en fotbollsplan.
– Det är ett ljus som reflekterar på muskeln som mäter syremättnaden och laktatnivåerna. Utrustningen kan användas på vanliga Svenssons. Det är bara om underhudsfettet är högt som ljuset kan få svårt att tränga igenom.
Den andra delen är träning med syrgasmasker.
Finska skidlandslaget har köpt in två utrustningar. Den tredje i världen har Carbon Sports Labs.
I kvällstidningarna kallas de för "Star Wars-masker".
Användandet har varit kontroversiellt och röster har höjts för att förbjuda dem i tävlingssammanhang, men det har inget med dopning att göra utan snarare godkänd utrustning för sporten.
– Det handlar bara om okunskap och fördomar. När folk ser en mask så är de automatiskt rädda att det handlar om dopning. Här tillsätter vi bara vanligt syre, det är tillåtet enligt Wada, säger Kent Olsson.
– Norska skidlandslaget har varit duktigt på att föra samman medicin, fysiologi och träningslära i ett. De har säkert liknande metoder idag, resonerar Olsson.
Bara vanligt syre
Metoden är enkel men kräver avancerad teknik. Det som tillsätts är bara vanligt syre, det vi alla andas, som portioneras ut med hjälp av ett avancerat mikrochip i låga doser. Något förenklat får syret hjärtat att slå, tre till fyra slag extra i ökad maxpuls per minut. Muskulaturen i hjärtat stimuleras också till att jobba mer, vilket gör att blodet också kläms ut hårdare. Kombinationen ökad puls och hjärtats slagvolym håller ned mjölksyrenivåerna i muskulaturen.
– Du tål högre arbetsbelastning under längre tid med mindre mjölksyra i musklerna. Det gör att du vänjer kroppen att jobba mer än vad den hade gjort utan att träna med syrepuffarna. Efteråt, på lång sikt är det som med all ansträngning. Effekten försvinner när du slutar att träna, till att bli mindre uthållig. Det är som det är med all träning, det är en färskvara.
– Vi har uppmätt tre till sex procents ökad syremättnad i den uppmätta muskulaturen jämfört med utan tillagt syre, säger Olsson.
Löparen och simmaren Oskar Davidsson har testat att träna med syrgasmaskerna i Solna tillsammans med tävlingskompisen Martina Ågren.
– Det var en väldigt positiv effekt på träningen. Med samma arbetsinsats kom jag så mycket längre. Jag brukar få jobbigt vid en viss puls och dra på mig mycket mjölksyra. Det var en markant skillnad på prestationen, berättar Davidsson.