Tränaren slutade – på läktaren

Linköpings FC tar sommarlov med sex poäng till toppen – och med en ny tränare på plats inom kort.

8 juli 2018 19:46

– Mentalt har det varit en omställning att spela så mycket som jag gjort på slutet, så på det sättet blir det skönt med lite ledigt. Men samtidigt hade jag gärna fortsatt att jobba, sa Matilda Haglund.

Målvakten såg besviken ut efter 3–3 (2–1) i en minst sagt händelserik match mot bottenkämpande Eskilstuna.

Efter den senaste tidens starka form hade mästarlaget chansen att ta uppehåll med rejäl tätkontakt i allsvenska fotbollen.

Men riktigt så blev det inte.

Trots ledning med både 2–0 och 3–2.

– Vi ville ha tre poäng, så just nu känns det bara tungt, sa Matilda Haglund.

LFC fick en drömstart med tidiga mål av Filippa Angeldahl och Kosovare Asllani och många trodde att Natasha Dowie, som värvades in i våras och nu lämnar, avgjorde när hon var på rätt plats i straffområdet och styrde in 3–2 med dryga kvarten kvar.

Men det hände massor även efter det.

Matchens andra straff till Eskilstuna – som Matilda Haglund räddade. Mål för Eskilstuna – efter en tilltrasslad situation på den efterföljande hörnan. Av inhopparen Annica Svensson som just kommit in i sin första start på ett år efter långtidsskada.

– Straffarna? Jag har ingen aning om varför hon blåste. Båda kändes oklara för mig. Men skönt att jag i alla fall tog en av dem. Lisa (Dahlqvist) tog Sverige vidare i OS och är bra på det här. Det handlade om att vänta ut henne och chansa lite, sa Haglund, som tagit över som förstaval när Hilda Carlén avslutat säsongen för att bli mamma.

– Det blir bättre och bättre och jag känner mig allt tryggare. Jag har fortfarande mycket att jobba med, men det är stor skillnad när du har förtroendet. Det känns som en okej start för min del.

För tillfällige tränaren Henrik Jensen var det sista matchen med gänget innan han nu flyttar vidare för ett jobb i danska Midtjyllands akademi. Det blev inget kul slut när han blev uppvisad på läktaren för protest mot domslut.

– Tuff match, men jag lämnar med positiva känslor. LFC har alla chanser att vara med i toppen i höst, sa Jensen.

Enligt våra uppgifter presenteras hans ersättare under kommande vecka. Parterna är överens, men klubben har valt att lägga locket på fram till dess att vårsäsongen är avslutad för att inte störa spelarna.

Ett hett namn som diskuterats mycket är Olof Unogård och det är ingen särskilt vågad gissning att det kan vara han som tar över. Unogård anses vara ett ungt och spännande namn även om han så sent som för ett halvår sedan fick sparken från sitt uppdrag som tränare och sportchef i Hammarby.

Klubbledningen ansåg att han överträtt sina befogenheter, medan tränaren själv hävdar att stod upp för sina spelare och för damfotbollen precis på samma sätt han gjorde några år tidigare när samma sak hände i Uppsala.

Nu har han varit klubblös i väntan på nästa uppdrag.

Enligt mycket säkra källor är det också klart att Charlotte Rohlin, som liksom Jensen kom in när Marcus Walfridson fick lämna, blir kvar som assisterande tränare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten