Segern hade sitt pris

Foto:

TJÄLLMO2005-01-20 00:00

Men det kostade.

Tre veckors avstängning närmare bestämt.

-- Jag ville ju så gärna vinna så att jag drev på hästen lite för hårt, säger hon och ler.

Lärling hos sin sambo

I hetsen blev det något eller några pisk för mycket på hästen Hamras Gala i försök att få henne att springa fortare.

-- Men jag slog aldrig med piskan, jag manade bara på med tömmarna men också det är begränsat till antalet och nu blev det några gånger för mycket, berättar hon.

En liten smolk i bägaren är då att avstängningen betyder att hon inte får köra Hamras Gala i V 75-finalen på Solvalla i början av februari dit hon kvalificerade sig i och med vinsten i lördags.

-- Det kommer förhoppningsvis fler chanser.

För än så länge är Christel Berntsson i sammanhanget färsk som travkusk. Hon går som lärling hos sin sambo Mikael Selin och började köra under 2002 och utsågs till årets komet på Mantorptravet efter den första säsongen.

Under 2003 föddes parets dotter Hilma och då blev det några månaders uppehåll från travet. Men egentligen blev ledigheten alldeles för kort.

-- Jag höll upp tre månader innan Hilma föddes men bara några veckor efteråt var jag tillbaka i sulkyn igen.

Det straffade sig.

-- Jag fick väldigt ont i ryggen och inser i efterhand att jag borde vilat längre efter födseln, säger hon och ler.

Vinst på vinst

Efter en tids vila var hon tillbaka på banan igen i december. Och framgångarna lät inte vänta på sig. Innan V 75-loppet på Åby hade hon bärgat flera segrar och i söndags blev det två till, på Örebrotravet, med två andra hästar. Framgångarna gör att hon bland annat nominerats till årets kvinnliga körsven på Mantorptravet.

Att vara lärling kan låta som att man utbildar sig för att sen så att säga bli kusk "på riktigt". Men inom travsporten fungerar det inte så. Där kan man faktiskt vara lärling karriären igenom.

-- Jag strävar inte efter att bli proffskusk, jag trivs bra med att vara lärling hos Micke. Det funkar alldeles utmärkt.

På gården Markebo utanför Tjällmo lever och tränar de tillsammans och har fyra anställda som just nu kör och tränar 27 hästar åt olika ägare.

Just dagen när Corren hälsar på är det dock lugnt på vägarna runt gården. En dag i veckan får nämligen både hästarna och de anställda ledigt.

Men det är ändå mycket som ska fixas.

-- Det här är ett otroligt tidskrävande jobb och man blir definitivt inte rik på det, säger Mikael Selin. Det är en hård marknad där många söker lyckan men få lyckas.

På frågan om vinsten i V 75 öppnar nya möjligheter för paret drar de lite på svaret.

-- Kanske kan jag få köra lite mer åt andra tränare på det lokala planet men annars är det jättetuff konkurrens om platserna, säger Christel.

Klart är i alla fall att året börjat riktigt bra för paret. I travsporten räknar man inte placeringar. Här räknar man pengar. Och då ser det redan nu ut som man ska kunna slå fjolårets notering på 910 000 kronor eftersom man redan sprungit in 234 000 kronor bara i januari.

-- Året har börjat riktigt bra och det är bara att hoppas att trenden håller i sig.

För proffstränaren Mikael Selin är det förstås ett skönt bevis på att hans träning fungerar. Han ägnar sig numera bara åt att träna hästarna och kör inte några lopp själv.

-- Jag tycker att det är mycket behagligare att stå vid sidan om. Jag hade inte nerver till att tävla, jag blev för nervös.

Nu är paret på väg att bli framgångsrika inom travsporten. Nästa stora mål är förstås finalen på Solvalla i början av februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!