Tillbaka igen efter stora kraschen

Senast Mattias Wulcan körde en dragracingbil satte han den i en mur, bröt tio revben och punkterade en lunga. Nu, nästan ett år senare, gör han tävlingscomeback.

13 maj 2016 07:30

– Nervöst givetvis. Men också väldigt skoj. Man har längtat efter det här.

Vi träffas i garaget där bilen står. En av mekanikerna, Oliver Jonsson, håller på med motorn. Tanken är nämligen att bilen ska startas upp för att kolla det sista inför helgens säsongspremiär i Malmö.

De första testet med den nya bilen är redan gjort. Det skedde för en tid sen, också det i Malmö.

Det var första gången Mattias satt i en tävlingsbil efter den tuffa smällen i Tierp förra sommaren.

–Det var speciellt, absolut. Men en väldigt skön känsla. Det kändes verkligen jättebra, jag kände ingenting i kroppen. Bara en ren glädje att vara tillbaka.

"Allt är nytt för alla"

Då blev det inte så mycket träning i bilen, bara en första koll.

– Vi gjorde bara en ”burnout”, rullade tillbaka bilen och släppte sen iväg en gång i full fart men bröt redan efter 60 fot, ungefär 16 meter. Det kan låta lite men man hinner med mycket på den lilla biten, säger Mattias och ler.

Tanken var att det skulle bli en testkörning till, men tiden rann iväg och teamet fick packa och åka hem.

Nu blir istället första tävlingen ett slags test.

Teamchef Pelle Eriksson:

– Allting är ju helt nytt för oss i teamet, inte bara för Mattias som ska köra en helt ny bil. Vi andra måste också lära oss hur allting funkar och jag skulle säga att det kommer ta minst tre tävlingshelger innan vi är så inkörda på den här bilen att vi kan utnyttja den nära maximalt.

Förra bilen skrotades

Pelle var med den där dagen när förra bilen skrotades och har varit med på hela resan sen dess. Han erkänner att han, precis som Mattias, var ordentligt spänd inför det första testet med nya bilen.

– Ny bil som beter sig helt annorlunda mot den förra, en förare som inte suttit sen han smällde. Självklart undrade vi, och alla andra, hur det här kommer att bli.

Pelle fortsätter:

– Mattias minns inget av olyckan, men hans hjärna gör ju det. Det är bara att hjärnan håller det hemligt för honom. Och ingen vet ju hur man reagerar första gången man är tillbaka, det kunde lika gärna blivit så att han ställt bilen och inte klarat av det.

Drömmer om USA

Men Mattias lugnar sin teamchef:

– Det lilla jag fick känna på bilen räckte. Den känns jättesnäll, jättemjuk och jättelätt att hantera. Jag ser verkligen fram emot att få köra igen.

Teamet kommer att köra fem-sex tävlingshelger den här säsongen. Serien heter EDRS (European Dragracing Series) och har premiär i Malmö till helgen. Bilen går att köra i klasserna Top Doorslammer och Pro Extreme.

Sen finns, förstås, tankar på att tävla utomlands.

– USA är kvar i mina drömmar, absolut. Men det får bli senare. Nu ska vi lära oss den här bilen först.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Calén