- Svårt att förklara hur stort det känns. Många av oss har kämpat tillsammans sedan vi var 13-14 år och är som en stor familj, sa Christopher Vang, en av nyckelspelarna och guldmakarna i Linköpings simidrottsförening.

Han jublade i bussen på väg från Stockholm.

Hemma i Linköping väntade fest.

Artikelbild

Guldfest.

- Vi har väntat så länge på det här, sa han.

Det gick inte för LHC:s herrar som försvann redan i kvartsfinal. Inte för damerna som tappade greppet i finalen mot Luleå. Libk gick till final i innebandy, men föll knappt mot Storvreta. Och LVC i volleyboll, som var chanslöst i guldkampen mot Falkenberg.

Men till slut landade det efterlängtade SM-guldet i Linköping.

I vattenpolo.

Uppladdningen med sent läger i Kroatien gav önskat resultat.

"Inget tvivel om att vi är det bästa laget i Sverige", sa oavvnämnde Vang inför lördagens SM-final mot Polisen i Eriksdalsbadet i Stockholm och. . .ja, det märktes. Hyfsat jämnt i tre perioder, men i den fjärde blev 4–3 till 8–3 och det var inget snack.

En skön revansch för LSF efter finalförlusten i fjol.

- Känslan var att vi hade kontroll hela matchen, men vi missade för många skott och var inte tillräckligt effektiva under första halvan, sa Christopher Vang.

Succécoachen Ervin Babic hade ungefär samma analys.

- Vi följde vår matchplan och det lade grunden till segern. Man vet aldrig vad som kan hända när allt avgörs i en enda match, och dessutom på bortaplan, men vi visade vilket lag som var bäst, sa han.

Många var bra och bidrog till vinsten och det gällde inte minst målvakten Marcus Zdolsek, som välförtjänt fick pris som matchens lirare.

- Det är det här vi jobbat hårt för under hela säsongen. Målet var guld och guld blev det, sa Bahic.

Blir du kvar som tränare?

- Det tror jag. Absolut.

På damsidan har Linköping tidigare varit vattenpolobäst i Sverige och då blev det även ett och annat internationellt äventyr. Inte omöjligt att det kan bli så även för herrarna, även om bekymret är att Simhallen inte längre godkänns som matcharena i de sammanhangen.

Målen i finalen: Hans Zdolsek 2, Joel Berglez 2, Niklas Greberg, Carl Simon Ellingsen Larsson, Henrik Palm och Stefan Cvijetic.

Även på damsidan blev det Linköpingsjubel under finalhelgen. Där blev det seger, 6–2, i bronsmötet med Aqualek Polisen. Målen gjordes av Lovisa Edman 3, Susanna Zdolsek 2 samt Emelie Edman.