Tennisordföranden: "Vi klarar aldrig den nya hyran"

Läget är skarpt för Linköpings Tennisklubb. Om en dryg månad måste klubben skriva på ett nytt avtal som fördubblar deras kostnader.

Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef vid Linköpings kommun, och Niklas Eriksson, ordförande i Linköpings Tennisklubb.

Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef vid Linköpings kommun, och Niklas Eriksson, ordförande i Linköpings Tennisklubb.

Foto: Peter Calén

Tennis2020-05-24 07:01

– Om vi inte mer än dubblar terminsavgifterna för våra elever så går vi i konkurs. Vi ser det som orealistiskt, säger LTK:s ordförande Niklas Eriksson. 

Andreas Hagström, Idrottsutvecklingschef vid Kultur- och fritidskontoret, säger:

– Jag hade hoppats att vi kunde hjälpa tennisklubben, men tyvärr är det inget vi kan göra.

Bakgrunden är följande: 

LTK hyr sina timmar hos Linköpings Sportcenter, en privat aktör som har ett hyresavtal med fastighetsägaren Lejonfastigheter. LTK har haft ett hyresavtal med Sportcenter som nu går ut vid årsskiftet.

Det nya förslaget som man fått är betydligt dyrare, varpå LTK bland annat vänt sig till kommunen för att få hjälp.

Niklas Eriksson förklarar:

– Vi har haft en timtaxa på 115 kronor och betalt för 37 veckor om året för tider inomhus. I det nya förslaget från Sportcenter skulle taxan bli 200 kronor/timme och vi skulle tvingas betala för 52 veckor om året, trots att vi inte använder oss av tiden inomhus på sommaren.

Han berättar att klubben idag betalar cirka 600 000 i hyror per år. Avgiften för barn som vill spela tennis ligger mellan 1 300 till 1 850 kronor per termin och för vuxna 2 400 kronor.

– Med den nya taxan skulle vår kostnad blir mer än fördubblad, uppskattningsvis mellan 1,2 och 1,5 miljoner. 

Han suckar och säger:

– Det klarar vi aldrig. Jag tror inte ens att det skulle räcka med att dubbla avgifterna för våra medlemmar. Och hur många barn och ungdomar skulle vara kvar då?

Andreas Hagström säger att han från kommunens sida utrett möjligheterna att hjälpa klubben på något sätt, men säger att han står handfallen.

– Vårt mål är att de ska försöka vara kvar där de är idag, det är nummer ett för oss. Med den målsättningen har vi bland annat tittat på möjligheten att subventionera en del av deras kostnader men utifrån det regelverk som kommunen har så är det tyvärr inte möjligt. 

Kan inte kommunen hyra av Sportcenter och sen hyra ut till en billigare avgift till tennisklubben?

– Teoretiskt skulle vi kunna det, men då måste vi göra samma sak för andra föreningar som hyr av privata aktörer. Vi kan inte göra en speciallösning för en enskild förening. 

Andreas Hagström berättar att man också tittat på att upplåta plats för klubben att själva bygga en hall.

– Rent samhällsekonomiskt är det är en dålig idé att bygga nytt när vi har en tennisanläggning som fungerar. Dessutom skulle det ta lång tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!