Talangerna får chansen i VM

Tre stora talanger från Linköping har blivit uttagna i den svenska landslagstruppen till U19-VM i Kanada i maj.

10 april 2019 11:59

Spelarna det handlar om är målvakten Thomas Crona samt backarna Philip Fox och Filip Samuelsson som alla imponerat i sina respektive klubblag under säsongen.

Thomas Crona går på riksidrottsgymnasiet i Umeå och spelar numera för RIG Umeå IBK, medan backarna Philip Fox och Filip Samuelsson är kvar hemma i Östergötland. Fox har representerat både Ledberg i division 1 och Åby Oilers i allsvenskan medan Samuelsson spelat både division 1 med Linköping FBC samt tagit för sig allt mer i Libk:s SSL-lag.

De fina insatserna har resulterat i landslagsspel flera gånger tidigare under säsongen, och nu när det är dags för den stora höjdpunkten får de alltså chansen på nytt.

– Det är ett jättehärligt gäng, vi har följt dem under alla fyra år jag har jobbat i landslagsstaben. Det är individer som vi har bra koll på. Det har varit tuff konkurrens på många av platserna, de har olika kvaliteter och det är en harmonisk trupp vi har tagit ut, säger U19-landslagets förbundskapten Markus Puskala i ett pressmeddelande.

VM-turneringen avgörs i Halifax på den kanadensiska östkusten där Sverige i gruppspelet ställs mot Tjeckien (8/5), Slovakien (9/5) och Danmark (10/5).

Sverige har missat guldet i de två senaste mästerskapen 2015 och 2017. Man har dock imponerat den här säsongen och vunnit fyra av fem landskamper, så det är ett segersuget lag med gott självförtroende som korsar Atlanten.

– Guld är givetvis vår målsättning. Vi ska vinna de matcher vi spelar i Kanada. Vi vill tillbaka längst upp på tronen. Förutsättningarna finns verkligen för att nå dit, säger Markus Puskala.

Hela svenska truppen

Målvakter

Thomas Crona, RIG Umeå IBF

Kalle Lundgren, Pixbo Wallenstam IBF

Utespelare

Hampus Ahrén, RIG Umeå IBF

Jesper Andersson, AIK

Filip Eriksson, IK Sirius IBK

Samuel Folkesson Algman, Växjö IBK

Philip Fox, Ledberg IBF

Patrik Gustavsson, Salems IF

Albin Hedstål, RIG Umeå IBF

Emil Kalentun, IBF Falun Ungdom

Fabian Lindbäck, RIG Umeå IBF

Malte Lundmark, IBF Falun Ungdom

Adam Nilbrink, Åkersberga IBF

Fredi Petersson, FC Helsingborg

Emil Ruud, IBF Örebro Ungdom

Filip Samuelsson, Linköping IBK Ungdom

Sebastian Thorberg, Salems IF

Gustav Wadell , RIG Umeå IBF

Jesper Wallström, Pixbo Wallenstam IBF

Viktor Wettergren, RIG Umeå IBF

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Samuel Villius