Linköpings stora taekwondo-talang: "Jag kan vinna OS"

I januari 2022 var Linköpingskillen Ebrahim Marwan rankad 345:a i världen. Efter en häftig säsong är den stora taekwondo-talangen plötsligt nära en OS-debut.

"Jag tycker att media är dåliga på att ta upp när det händer bra saker i Skäggetorp. Ta oss som exempel, vi tar massa medaljer på internationell nivå som jag tycker att det ska skrivas mer om", säger 21-årige Ebrahim Marwan som är en av Sveriges absolut bästa taekwondo-fighters.

"Jag tycker att media är dåliga på att ta upp när det händer bra saker i Skäggetorp. Ta oss som exempel, vi tar massa medaljer på internationell nivå som jag tycker att det ska skrivas mer om", säger 21-årige Ebrahim Marwan som är en av Sveriges absolut bästa taekwondo-fighters.

Foto: Erik Winell

Taekwondo2023-04-19 20:00

– Målet är OS i Paris nästa år. Jag började samla rankingpoäng lite mer seriöst förra året och efter det så har det gått riktigt snabbt, säger 21-åringen när Sporten besöker träningen i Rosendalsskolan i Skäggetorp.

25:e rankade Ebrahim går runt och peppar de yngre talangerna. I Skäggetorp är han en stor förebild för många.

– Jag vet att det är mycket som pågår i utsatta områden. Då är sporten extremt viktigt för att inte hamna i sådant. Det har den varit för mig, och för mina vänner.

Han förklarar vidare:

– Om du är här och tränar mellan 17–20 innebär det att du är tre timmar mindre ute på gatan. Sen orkar du inte göra något efter träningen utan då vill du hem och vila. Sporten, för mig taekwondon, blir då en viktig utväg.

Ebrahims klubb, Aktivitetshuset Taekwondo Linköping, har på kort tid vuxit till en av de största, och mest framgångsrika i hela Sverige.

– Det är coolt att vi är näst störst i Sverige, och att vi har sju landslagsfighters från klubben. Jag vet inte någon annan klubb som har lika många fighters på den här nivån.

Att satsa mot OS-guld i taekwondo är dock inte en särskilt lönsam historia.

– Jag får lite pengar från klubben men inte så mycket mer. I andra länder tjänar de bästa heltidslöner. I Sverige får vi inget alls. Det är ganska kämpigt och det är en ensam sport.

undefined
"Jag gillar att inspirera andra till att börja med taekwondo. Mycket handlar om att göra det på Instagram och Tiktok. Det har gått riktigt fort där och på vår senaste tävling var det faktiskt en hel del som kom fram och ville ta bilder med oss", berättar Ebrahim vars Instagram-konto: ibrahim_tkd_02 vuxit raketsnabbt och har nu flera tusen följare.

Just den här träningen är Ebrahim inte med och sparrar. I senaste tävlingen i Makedonien, där han kom trea, sträckte han framsida lår. Nu gäller vila för att han ska kunna vara redo för VM i Azerbajdzjan senare under våren.

– Jag märkte det inte under tävlingen men sen när jag hade tagit min medalj så började det kännas. Nu måste jag vila, men jag klarar inte att vara still så jag är här ändå och peppar.

Några av de som får peppande ord av Ebrahim den här kvällen är hans två yngre bröder. Också dem stora taekwondo-talanger.

– Vi är en taekwondo-familj med mycket energi, ler Ebrahims yngre bror, Yahya (14). 

Orsaken till taekwondo-generna? Deras far som fick bröderna att börja träna tidigt.

– Farsan tog med mig hit när jag var fem för att prova. Jag fastnade direkt. Jag var en sådan som inte ville sitta still med telefonen, utan jag ville sporta och då var taekwondon perfekt. 

Idag, eller så fort bristningen har läkt vill säga, tränar Ebrahim mellan 18–20 timmar i veckan.

– Jag vet att jag har förutsättningarna för att bli OS-mästare. Det är mitt stora mål, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!