Ole, 81, längtar efter nästa säsong

I går avslutades orienterarnas långa tävlingssäsong.Ole Tvete, 81 år ung, var med och sprang budkavle för Linköpings AIK.Han längtar redan till nästa säsong.

Gunnel Nilson och Ole Tvete, Linköpings AIK, gladdes åt att ha plockat en placering på andrasträckan i veterankavlen i "Novembersprinten". Bild: MIA KARLSVÄRD

Gunnel Nilson och Ole Tvete, Linköpings AIK, gladdes åt att ha plockat en placering på andrasträckan i veterankavlen i "Novembersprinten". Bild: MIA KARLSVÄRD

Foto:

sya2004-11-08 06:48

-- Då blir det fler här i distriktet i min åldersklass, 80-åriga gubbar och äldre. Det har tyvärr försvunnit en del, men nu kommer det yngre och fyller på så vi blir ett tiotal löpare igen. Det ska bli roligt.

Allsvenska fotbollsspelare och dylika proffsidrottare i sina bästa år kostar på sig semester efter avslutad säsong. Men amatörer och sega gubbar som Ole unnar sig inte träningsuppehåll.

Tävlingarna social grej

-- Det gäller att hålla igång så länge man kan. Nu tar jag fram stavarna och tränar stavgång i backar. Jag ska åka min åttonde halvvasa i vinter. Och så blir det träningsorientering på söndagar, berättar Ole, som dessutom fortsätter med gymnastikträningen en gång i veckan.

Två eller tre dagar i veckan håller Ole Tvete igång. År ut och år in. De timslånga dagliga promenaderna i Vidingsjöterrängen med hustrun Anita oräknade. 20--25 orienteringstävlingar springer han. Tävlandet ger så mycket socialt. Både snacket med klubbkompisarna och jämnåriga orienterare från andra klubbar.

Ole var åldermannen i Laiks vetaranlag i "Novembersprinten" i Sya, arrangerad av Mjölby OK. Det blev en orienteringsfinal i härligt solsken och en mjuk övergång till skidsäsongen _ tävlingen gick vid Sya skidstadion - för de orienterare som också klämmer lagg.

Gunnel spurtade bäst

Anrika Laik, som bildades redan 1908, har blivit en speciell orienteringsklubb. Det finns bara äldre löpare i klubben, de yngsta finns i åldersintervallet 55--60 år, men de flesta är pensionärer.

Ole Tvete, Rubert Engblom, Jonna Engblom, Gunnel Nilsson och fyra--fem Laik:are till tävlar stadigt söndag efter söndag (totalt finns 15--20 mer eller mindre aktiva orienterare i klubben.).

Ole, som varit produktionsingenjör på Saab, sprang andrasträckan på veterankavlen i går som var rena pensionärskavlen.

Han gjorde det ihop med Gunnel Nilsson.

-- Hon är tio år yngre så hon springer antagligen ifrån mig, siar Ole när han sitter i öppningen till klubbens vindskydd och gör sig beredd för att gå till växlingsplatsen

Mycket riktigt. Gunnel kutade ifrån Ole. Men först på upploppet. Hon var 25 meter före i mål. De hade sällskap ute på banan. Ibland var Ole först till kontrollen, ibland Gunnel.

-- Vi missade en liten sänka, vi gick på fel sida på höjden. Några grova grejer har vi inte gjort, men tiden går fort när man missar och måste stanna upp och läsa kartan. Vi sinkade oss minst en till en och en halv minut, konstaterade Ole efter att ha växlat över till slutmannen Anders Adler.

Tog sig förbi Naisduo

Ole och Gunnel var nöjda ändå. De tyckte terrängen var närmast idealisk och de klättrade ju faktiskt en placering och tog sig förbi Norrköpings AIS. Nais dubblerade också på denna sträckan genom två "värstingveteraner", Astrid Andersson, 83, och Rune Haraldsson, 86, som missade lite de med.

-- Jag springer inte längre, jag förflyttar mig, poängterar Rune som tillhör de levande legenderna inom orienteringsrörelsen.

Detta med budkavleorientering är, konstaterar Gunnel, lika roligt som det alltid varit.

-- Det kan hända så mycket. Även om man är efter så finns det chanser. Det var som i dag då Loks förstalag stämplade fel på andrasträckan.

Gunnel har sprungit SM-kavlar (till och med vunnit för dåvarande Norrköpings orienteringsflickor).

-- Det var mer nervöst förr. I dag tar man det inte på samma sätt. Det gäller inget nu, det är bara roligt.

Gubbar som galna

Enligt Ole blir dock gamla gubbar som galna i samma ögonblick som de får en nummerlapp på sig. Fast han säger det med glimten i ögat.

--Man måste anpassa sitt idrottande och tävlande efter ålder och förmåga. Man får inte överdriva.

Med den inställningen tycks Ole Tvete, som föddes och växte upp i Norge och som via Eskilstuna kom till Linköping 1960, ha många år

kvar än i skidspåren och i orienteringsmarkerna.

Han har , säger han själv, inga krämpor som besvärar honom (om än tre knäoperationer bakom sig liksom karriärer som fotbollsspelare och backhoppare).

Veteranklassen i "Novembersprinten" vanns av Linköpings OK lag 2 med Charles Andreasson, Lotta Granholm/Per-Johan Persson och Rune Fritz. Laik kom fyra.

*Stora kavlen om åtta sträckor samlade 40-talet lag. OK Tisaren från Hallsberg och Kumla, segrade för tredje året i rad. Emil Lauri avgjorde på femte sträckan genom att förvandla en halvminutersledning till ett femminutersförsprång. Linköpings OK kom fin fyra. Låg trea som bäst efter fem sträckor och avancemang av Andreas Ekbladh.

*Lilla kavlen, öppen för yngre och äldre löpare, vanns komfortabelt av Boxholm-Mjölby OL. 27 lag ställde upp. I vinnarlaget ingick Gunnar Palmqvist/Mia Lindberg, Britta Norén, Lena Molin och Håkan Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om