"Svider enormt i våra själar"

Snart halva allsvenskan spelad – och det är jämnare än någonsin. "Kan bli en rekordlåg poängskörd för att ta guld", säger Olof Unogård, LFC-tränaren.

3 augusti 2019 10:00

När Linköpings FC med sitt starkaste lag någonsin vann allsvenskan 2016 uppgick poängskörden till sanslösa 62 av 66 möjliga poäng. Det har ingen vinnare varit i närheten av sedan dess – och kommer inte att vara i höst heller.

Det kan vi slå fast redan nu.

När första halvan av serien avslutas på söndag – med för tabellfyran LFC:s del superviktigt toppmöte med tvåan Göteborg – skiljer bara fem poäng mellan ettan Rosengård och sexan Piteå, med Kristianstad och Eskilstuna strax efter.

Olof Unogård säger:

– Det kan vara den jämnaste allsvenskan hittills och jag tror att det kan bli en rekordlåg poängskörd för att ta guld. Normalt brukar man prata om 50–60 poäng, men då är det några lag som rycker. Nu tror jag att det kan räcka med 45 poäng för att vinna serien.

Tror du att alla de sex lag som är i topp kan ta guld?

– Vittsjö eller Örebro har gjort det otroligt bra, men jag har ju svårt att se att de ska gå hela vägen. Det vore exceptionellt om de håller i 22 omgångar. Jag skulle tro att det står mellan oss, Göteborg och Rosengård. Kanske Kristianstad.

Piteå?

– Med tanke på att de fick allt att stämma i fjol och dessutom har Champions league i höst blir det svårt att försvara guldet. Tror jag.

För egen del, då? Känns det som en vägdelare mot Göteborg?

– Nja, jag skulle inte riktigt säga så. Vinner vi har vi ett ruggigt bra läge inför andra halvan, men eftersom det är så jämnt känns det inte som om tåget går om vi skulle tappa poäng.

– Kolla på omgången senast när vi vann och de andra kryssade. Plötsligt var vi med på riktigt igen. Det kan gå otroligt fort. Det gäller att vi tar fler poäng under hösten för då kommer vi definitivt vara med hela vägen in i mål. Minst topp två ska vi se till att vara. Det svider enormt i våra själar att inte få vara med och spela i Europa i år, säger Olof Unogård.

Samtidigt kan deltagandet i Champions league vara en avgörande faktor i toppstriden. Allsvenska matchandet är minst sagt tätt – och mitt i detta ska Piteå och Göteborg klara av två eller fyra matcher i europeiska storturneringen.

– Är det någon gång man inte ska vara med i Champions league så är det väl nu. Om man ska försöka att hitta någonting positivt med det, säger LFC-tränaren.

Han roterade med laget mot LB 07, men det gav positivt resultat och nu är tanken att landslagsspelarna Anna Oscarsson och Frida Leonhardsen Maanum ska vara tillbaka från start.

Matchdags

Linköpings FC–Göteborg

Allsvenskan, Linköping arena, söndag 13.00

Läget i laget: Inga skador. Några av dem som sparades senast med från start nu, även om främst Wilma Thörnqvist och Dajan Hashemi ersatte starkt.

Notera: Göteborgs landslagsstjärna och nyckelspelare Elin Rubensson har drabbats av kristallsjuka.

Övriga matcher: Kristianstad–Örebro, Piteå–Eskilstuna, LB07–Vittsjö, Kungsbacka–Växjö, Djurgården–Rosengård.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten

Ämnen du kan följa