Corona fick fart på träningen i Skeda Udde

Innan var det drygt åtta personer som kom på Skeda IF:s träningar – på några månader har deltagarantalet ökat till över 20. "Det har varit väldigt uppskattat", säger Skeda IF:s ordförande Angelica Stenhammar.

Anna Änges har lagt upp tisdagens träningspass i utegymmet vid Skeda IF. Det är fyra personer som hjälps åt med att planera och hålla i passen, vilket är grunden till att det fungerar.

Anna Änges har lagt upp tisdagens träningspass i utegymmet vid Skeda IF. Det är fyra personer som hjälps åt med att planera och hålla i passen, vilket är grunden till att det fungerar.

Foto: Rebecca Candevi

Styrketräning2020-07-08 07:00

Tisdagspassen i Skeda IF har arrangerats i flera år med ett fåtal återkommande personer som varit aktiva. Men i våras drog covid-19 in över världen med allt negativt som det innebar. I Skeda Udde blev dock situationen positiv just för deltagarantalet på träningspassen. 

– Folk drog sig till passen av lite olika anledningar. En del kanske tränade på lunchen i vanliga fall och fick nu jobba hemma och då blev det enklare att komma ner hit än att ta sig in till stan. Sedan spred sig ordet och det kom fler och fler, förklarar Angelica Stenhammar. 

Tidigare låg deltagarantalet på högst åtta personer. Nu ligger snittet på omkring 18 personer per pass. På grund av det ökade trycket har de valt att lägga till ett träningspass även på torsdagar. 

– När det gäller småbarnsföräldrarna är det ofta en som går på tisdagen och så går den andra på torsdagen, säger Angelica.

– Vi har också blivit fler killar som kommer på passen. Tidigare var det inga killar som var med, fyller Skeda IF:s kassör Vilhelm Jedåker i. 

Ett ökat deltagarantal i kombination med corona kanske inte låter som någon succé. Men på grund av läget har respekten också ökat.

– Det känns ändå som en säker aktivitet. Känner man sig snorig går man inte och tränar, säger Vilhelm. 

– Sedan har vi undvikit att köra parövningar samtidigt som vi är utomhus i friska luften, säger Angelica.

När fler och flera personer har hittat till passen vill föreningen att de ska kunna hålla intresset uppe även i framtiden. Problemet är dock att det inte finns någon lokal i området som passar för ett så högt deltagarantal.

– Vi har en gammal bastu här borta som är ombyggd till en liten lokal. Där kan man vara max åtta personer. Det blir ett jättestort problem nu när vi dragit ihop det här. Vi får kolla runt litegrann och se vad det finns för möjligheter. Sen förespråkar jag träning ute året runt och man kan ta på sig kläder lager på lager. Men om det blir snöstorm är det svårt, säger Angelica.

Vill ni utöka träningen på något sätt?

– Vi vill få alla att röra på sig och fånga upp alla som inte rör sig annars. Det skulle vara bra om det fanns någonting för seniorer och tonåringar också. Det ska vara lättillgängligt, det ska inte kosta för mycket och allt som gör att man inte rör sig ska inte finnas som ett hinder, säger Vilhelm.

Vilhelm Jedåker och Angelica Stenhammar sitter med i styrelsen men är också flitiga deltagare på träningspassen i Skeda IF.
Vilhelm Jedåker och Angelica Stenhammar sitter med i styrelsen men är också flitiga deltagare på träningspassen i Skeda IF.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!