Sankt Rolf ska bli uppfinnare

Tiden som generalsekreterare på Svemo är slut. I stället ska Rolf Sundberg få tid att utveckla en uppfinning.Ett skydd som ska rädda motorcyklister och ryttare från svåra nack- och ryggskador.

Rolf Sundberg i filbyterväst under sin aktiva tid på slutet av 70-talet. Här med Arne Varg-Far Bergström.

Rolf Sundberg i filbyterväst under sin aktiva tid på slutet av 70-talet. Här med Arne Varg-Far Bergström.

Foto:

STUREFORS2003-06-07 08:24

-- Kan vi rädda en eller två, så har vi gjort en ordentlig insats, säger Rolf Sundberg, som efter 26 år har lämnat posten som generalsekreterare för Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet.

Ett jobb han har trivts alldeles ypperligt med. De goda minnena är många, men det finns också stunder som han velat vara utan.

-- Skadorna vi har haft. Framför allt ryggskadorna, där det finns en handfull som drabbats.

Förhoppningen är att det skydd som Rolf Sundberg och IT-konsulten Rolf Larberg i Stockholm jobbat med ett år ska skydda framför allt kotorna vid nacken. Just nu ligger projektet hos patent- och registreringsverket.

Sundbergs hoppas är att det ska finnas en klar modell till MC-mässan i Göteborg i januari.

Skyddet är en båge som idrottsutövaren ska ha på kroppen. Den går från ryggen, sedan upp runt armarna och upp som en ring bakom huvudet. Riktigt hur den ska se ut och i vilket material den ska göras är inte klart.

-- Den måste uppfattas så att det är något man vill ha, annars är det lätt att den får en nördstämpel.

Ett sätt att få fler att använda ett nytt skydd är att stjärnorna gör det. Exempelvis regerande världsmästaren i speedway Tony Rickardsson är tillfrågad och beredda att prova.

-- Tony är en bra förebild. Han har det bästa i skyddsväg och är inte alls utseendefixerad.

Östgötska helgon

Skyddet ska inte bara kunna användas inom motorsporten, utan även exempelvis bland ryttarna. Även snowboardåkarna var en tänkbar målgrupp. Men därifrån har intresset varit svalt.

-- Tanken är att det ska bli ett brett användande. Den vanliga motorcyklisten och ryttaren, framför allt ungdomar ska använda den.

Han tycker det känns bra att sluta som generalsekreterare, efter att ha fått varit med om en hel del utmaningar. Den sista var helt klart bland de större.

Rolf Sundberg fick minst sagt en tuff avslutning på sitt jobb som generalsekreterare. Men efteråt hyllades han mer än han kunnat drömma om.

-- Östergötland har två helgon nu. Heliga Birgitta och Sankt Rolf. Det var en massa överord och superlativ. Visst var det kul, men de var lite väl kraftiga, säger Sundberg om förra lördagen.

De sista timmarna som generalsekreterare kunde han njuta av en väl genomförd VM-deltävling i speedway en solig kväll i Avesta. Publiken gjorde vågen för honom och den internationella arrangören, BSI, hade inte nog med lovord över att svenskarna med Rolf i spetsen lyckats rädda arrangemanget.

Men vägen dit var invecklad. Tävlingen, som sedan ett år tillbaka var planerad till Stockholms Stadion, fick flyttas på grund av Kommunals strejk.

-- Det är inget jag önskar någon att på fem dagar göra en VM-tävling. Det krävs erfarenhet och en stor portion tur för att bli bra. Det hade vi då.

-- Det hade vi inte tidigare.

Tävlingen i Stockholm fick inte dispens från Kommunal, men när tävlingen väl kördes var strejken över. Strejken blåstes av ett dygn för sent för att det skulle gå att köra i Stockholm.

När det nu blev en lyckad tävling trots allt, är Sundberg säker på att Sverige finns kvar som VM-arrangör i speedway även framöver.

Effektiv konditionssport

Då finns han antagligen med trots att han gått i pension. För han har lovat att jobba lite åt Svemo. Dels med försäkringsfrågor, dels med de svenska GP-tävlingarna.

Sysslolös lär han inte bli. Han ska även bygga på sommarhuset i Trosa, samt börja köra mer enduro.

-- Jag ska inte tävla, men motionera med motorcykel är den mest effektiva konditionssport jag känner till. Jag springer och åker skidor, men jag tror att köra motorcykel är mer effektivt.

Han har svårt att skiljas från det som varit hans jobb i 26 år. Hela kontoret ser ut att ha fått följa med hem till Sturefors. Det som var ett vardagsrum i källaren är nu fyllt av böcker, bilder, papper, kontorsstolen och det speciella skrivbordet, som han fick när han fyllde 50 år. Under glasskivan finns miniatyrbanor med cyklar från förbundets olika grenar. Naturligtvis inte lätt att skiljas ifrån.

-- Det har varit ett jättebra jobb. Det är få förunnat att jobba med sitt fritidsintresse. Det har varit så mycket mer än ett jobb.

Sedan tidigare finns det mesta från hans tävlingskarriär och mycket annat sparat i den närliggande verkstaden.

Där finns tre speedwaycyklar, samt en endurocykel och en motorcykel för landsväg. Den sistnämnde använder han regelbundet, bland annat till jobbet. De andra står mest i källaren tillsammans med gamla och nya hjälmar, speedwayvästar från tiden i Filbyterna och Vargarna och massor av verktyg.

Ser snöskoter

Även om han själv bara har tävlat i speedway, är intresset lika stort för de andra grenarna inom förbundet. Han har åkt på de stora tävlingarna i de olika grenarna, bland annat brukar han se fem, sex snöskotertävlingar per år.

-- Det är mycket som har varit roligt men på olika sätt. Det som har uppmärksammats mest är vår devis att ha en svensk världsmästare varje år i förbundet. I snitt har vi lyckats, även om vi några år inte har haft någon. Men i gengäld hade vi fyra stycken förra året.

Tony Rickardsson i speedway, Anders Eriksson och Peter Bergvall i enduro och Per-Olov "Posa" Serenius i isracing var de som lyckades då.

Rolf Sundberg lär fortsätta att glädjas över svenska framgångar inom mc-sporten. Och utan tvekan lär Sankt Rolf även i fortsättningen vara en del i sportens framtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!