Mjölbys kraftsportare klarade drömgränsen

Kraftsportaren Andreas Ståhlberg har en fin meritlista med stora tävlingar och bra placeringar Nu har Mjölbykillen lyckats med ännu ett mål: Att lyfta 400 kilo i marklyft. Något väldigt få har klarat av.

Mjölbykillen Andreas Ståhlberg, som ofta tränar i Motala, är en av Sveriges starkaste personer.

Mjölbykillen Andreas Ståhlberg, som ofta tränar i Motala, är en av Sveriges starkaste personer.

Foto: Jonatan Häggström Wedding

Strongman2020-03-29 12:00

Vi träffar Andreas Ståhlberg på Motala Fitness Center, där han tränar när det egna gymmet i Mjölby blir för tjatigt. Bland skivstänger och träningsmaskiner går det inte att missa Andreas Ståhlberg. Han är stor som ett hus och de flesta på gymmet verkar veta vem han är. 

Det var här, i Motala som Andreas Ståhlberg för bara några dagar sedan gjorde det otroliga lyftet. 400 kg, utan marklyftsdräkt. 

– Jag trodde det skulle gå åt pipan först, men han klarade det, galet nog, säger Viktor Andersson, gymmets ägare och träningskompis till Andreas.

Andreas ler nöjt när han tänker tillbaka till lyftet. De samlade ihop ett gäng åskådare som hejade på, och så lyfte han. 

– Det gav faktiskt extra energi, man kan ju inte faila inför publiken, säger han. 

Nu tillhör Andreas en exklusiv skara som klarat 400 kg. 

– Det är lite av en drömgräns i marklyft. Ytterst få har klarat av det utan marklyftsdräkt, som gör att man klarar typ 20-30 extra kilon. I Sverige är det bara två stycken, Lars Norén och Nedzmin Ambeskovic, som gjort det tidigare. Jag vet inte heller om Nedzmin räknas som svensk, eftersom han tävlar för Bosnien. Men han har bott i Sverige och klarat över 400 i Sverige.

Hur fick du idén att göra ett försök?

– Jag har velat det länge. Sedan har jag tränat på bra och formen kändes oväntat bra. Då tänkte jag att, varför inte. Nu vill jag göra det på tävling också! Men den mentala spärren har släppt, så nu känns det enklare på något vis. 

Hur känner man sig i kroppen efter ett sådant lyft?

– Det tar ett par veckor innan man inte känner av det längre. Det känns på allvar som att muskelfästen ska släppa. Egentligen är det ganska dumt när man tänker på det. Skaderisken på ett sånt lyft är stor, men det är det värt.

Andreas har en lång och framgångsrik kraftsportskarriär bakom sig. Allt började med hans pappa, Finlands starkaste man flera gånger. 

– Jag är uppväxt med det, och man vill ju så klart bli starkare än farsan, haha. 

Som barn flyttade Andreas Ståhlberg till Sverige. Sedan dess har han hållit på med bland annat armbrytning och styrkelyftning. Nu har 30-åringen sedan några år tillbaka riktat sitt fokus mot disciplinen "Strongman".

– Det passar mig riktigt bra, för det handlar mycket om funktionell styrka och att vara komplett. Man måste klara av många olika grenar, säger Andreas.

Han har bland annat vunnit tävlingen "Sveriges råaste man" och blivit tvåa i "Sveriges starkaste". Därutöver har Andreas fått chansen i tävlingen om världens starkaste, och blivit uttagen till proffstävlingen Arnold Classic. 

Nu ligger dock det mesta på is, då coronavirusets framfart ställer in många av de tävlingar Andreas tänkt vara med på. Men målen är ändå solklara: Att bli Sveriges starkaste och få chansen i "Världens starkaste man" igen. 

– Andraplatsen var lite av en besvikelse, så i år vill jag bli Sveriges starkaste. När det gäller "Världens starkaste" är det inte klart att jag kommer få chansen. Förra gången fick jag besked tre veckor innan. Men jag gjorde bra ifrån mig och har fått goda intentioner nu. Det är lite show över det också, allt ska vara underhållning, så man måste kunna bjuda på sig själv.

Efter vår pratstund återgår Andreas till sin träning. Han gör några kvicka marklyft på "bara" 170 kilo. Bäst att vila lite efter 400-lyftet häromdagen.

Strongman

Detta är disciplinen inom kraftsport där bland annat "Sveriges starkaste" och "Världens starkaste" utses. Det mäter funktionell styrka kräver att man är mångfacetterad. Det finns väldigt många olika grenar. 

Exempel på grenar: Atlasstenar som ska lyftas rakt uppåt, marklyft, bänkpress och knäböj i olika former, däckvältning, kasta öltunnor över en ribba, dra lastbilar, tåg, bilar, flygplan etc.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!