Straffmissar och sen kvittering fällde Libk

Tungt, tungt, tungt för Libk. Laget hade en 2–0-ledning men tappade allt mot jumbon Helsingborg – och förlorade på straffar.

7 oktober 2018 19:47

Linköping började matchen mot Helsingborg starkt och gick upp i en 2–0-ledning i den första perioden. Men i den andra kom ett kort ras där Helsingborg både kvitterade och gick upp i ledning, där ledningsmålet gjordes i powerplay.

– Vi äger första perioden ganska kraftigt och jag tycker att vi förtjänar att vinna i dag. Men de får med sig målen som blir mentalt jobbiga för oss, säger Libk-tränaren Johan Astbrant.

Linköping gav snabbt svar på tal och kvitterade till 3–3 genom Oskar Seth. Men det tog bara 39 sekunder av den tredje perioden innan Felix Lanver tryckte in ett snyggt ledningsmål på nytt. Helsingborg hade dock fått energi efter sin vändning och gjorde 4–4. Libk fick då ett drömläge för att ta tag i matchen igen genom att bli tilldömda en straff. Simon Palmén hittade dock inte nät – men sekunden efter fick istället nyförvärvet Ondrej Nemecek göra sitt första mål i Libk-tröjan. Helsingborg tog ut målvakten för ett sista försök till kvittering, men det kändes som Linköping hade kontrollen. De la bollen mot den tomma kasse där den studsade utanför och med sekunder kvar av perioden kom oturligt Helsingborgs kvittering.

– Vi förtjänar mer än en poäng i dag. Vi gör en bra bortamatch och får till ett bra spel som vi ska stå för. Det är tråkigt när vi inte får utdelning för det bara, säger Astbrant.

Det var sedan Andreas Lindholm som gav hemmalaget sina första extrapoängen genom att sätta sin straff på Robin Laakso.

– Det märks vilka som har självförtroende och är i form – och vilka som inte är det. Det ser man på straffarna kanske. Nu har vi fyra eller fem missade straffar på raken, säger Asbrant.

Trots den tunga förlusten såg Libk-tränaren positivt på prestationen.

– Det är positivt när man skapar i alla fall. Det är värre om det är åt andra hållet att man inte får sina lägen. Samtidigt gör deras målvakt några matchavgörande räddningar till deras fördel, säger Astbrant och fortsätter:

– Vi ser ju i den här serien att det kommer skrällar likt den här nästan hela tiden. Det gäller att man är på sin vakt i 60 minuter.

En spelare som ändå utmärkt sig i inledningen, både genom sitt hårda jobb och målgörande, är Martin "Marre" Karlsson.

– Om han inte levererar mål får man ändå alltid ett hårt jobb av honom. Det är klart att vi vill att han ska göra poäng och mål – men han har en hög lägstanivå som gör att han är viktig även när han inte levererar poäng.

Helsingborg – Lbik

Målen: 0–1 Martin Karlsson, 0–2 Martin Karlsson, 1-2 Jonathan Skoglösa, 2–2 Philip Sannum, 3–2 Andreas Lindholm, 3–3 Oskar Seth, 3–4 Felix Lanver, 4–4 Daniel Sebek, 4–5 Ondrej Nemecek, 5–5 Andreas Lindholm, 6–5 (ot) Jonathan Nilsson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi