Stora folkfesten tappar 1 000 löpare

Det är fortfarande en folkfest av rang. Men det blir allt färre som anmäler sig till Blodomloppet i Linköping. ”Det går mode i att vara med i såna här lopp”, säger tävlingsledaren Per Lindh.

22 maj 2019 17:00

Under torsdagskvällen avgörs motionsloppet på Linköpings gator, i år för 23:e gången. Per Lindh räknar med att mellan 11 500-12 000 löpare kommer till start, det skulle i så fall vara en minskning med cirka 1 000 anmälda jämfört med ifjol.

– Det är fortfarande väldigt mycket folk, men det är klart att det är en nedgång, säger Per Lindh.

Vad beror det på?

– Svårt att säga. Det var en riktig hype runt 2014-15 att vara med i såna här typer av lopp, nu har intresset minskat lite. Det går i vågor. Jag är inblandad i fler Blodomlopp runt om i landet och det är väldigt mycket upp och ner, säger Per Lindh.

Start och mål är som vanligt intill Saab arena och bansträckningen är i stort sett densamma. Den stora ändringen är att Nykvarnsbron inte kan användas på grund av den omfattande omgörningen av Nykvarnsholmen.

– Vi får använda en bit av Kallerstadsleden. Vi har klippt ett hål i Tekniska Verkens stängsel och ska bygga en specialramp som löparna får springa på, berättar Per Lindh.

Blodomloppet är först och främst ett motionsslopp, men tidigare har ändå elitlöpare från exempelvis Kenya deltagit. De kommer inte den här gången.

– Jag har inte exakt koll på startlistan, men det kommer inga löpare därifrån. En hel del duktiga lokala löpare är så klart anmälda och några elitlöpare brukar alltid anmäla sig tävlingsdagen, säger Per Lindh.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Claes Nilsson