Nytt beslut dämpar speedwaybråk

Speedwayförarna fick som de ville. Det blir inte några nya ljuddämpare med omedelbar verkan. Om de tester som ska göras faller väl ut införs de i stället den 1 juni.

Stockholm (TT)2010-04-19 23:56

- Tiden är nog lite knapp men nu har vi i alla fall en dialog med Svemo, säger svenske VM-föraren Andreas Jonsson till TT.

Hela våren har speedwayförare och klubbledare pratat ljuddämpare. Internationella förbundet har bestämt att ljudnivån ska ner, runt åtta decibel. Men de nya ljuddämpare som testats har ratats av i stort sett alla. Svemo (Svenska Motorcykelförbundet) hade fram till måndag ståndpunkten att de nya ljuddämparna skulle införts från och med tisdag denna vecka. Nu sköts det datumet på framtiden efter ett möte i Norrköping.

- Vi tänker på säkerheten i första hand och cyklarna har varit mycket svåra att hantera med de nya ljuddämparna, säger Andreas Jonsson.

- Nu hoppas Svemo på att man ska kunna få fram nya grejer och bland annat har jag själv anmält mig till de tester som ska göras. Bra att vi har en dialog men jag tror tiden är lite knapp, säger Jonsson efter måndagens möte.

Svemos generalsekreterare Per Westling var också nöjd efter mötet.

- Alla ställde upp på att ljudnivån måste ner på sikt. Vi måste möta samhällets mer moderna krav. Det är bra. Det är också positivt att vi kommer att göra gemensamma tester, då slipper vi ryktesspridningen som funnits hela våren, säger Westling.

- Visst kan datumet skjutas upp ytterligare men det är inte vår målsättning, avslutar han.

I Danmark är 1 juni införandedatum för de nya ljuddämparna, England har bestämt 15 maj medan Polen och VM-serien inte kommer att använda nya dämpare alls.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!