Stabilt Södra ser ljus framtid

Grannen Toyota uttrycker intresse för tomten som Lundbyvallen står på. Mjölby Södras framtid diskuteras. Men klubbens ledning ligger inte sömnlös om nätterna.

24 maj 2018 08:00

– Det står bra till med klubben, vi är välmående, säger Anders Norgren som är inne på sin tredje sejour som ordförande.

– Vi ser en ljus framtid. Vi ser möjligheter till att blomstra ännu mer, säger kassören Viktor Björk.

Det är i västra Mjölby som kommunen växer mest och mitt bland alla rondeller, genomfarter, industritomter och restaurangområden finns Lundbyvallen som en grön oas. En naturskön idrottsplats med fotbollsplaner och intill-liggande löparspår.

Samtidigt vill storföretaget Toyota material handling AB säkerställa sin framtid och har klargjort att man kan vilja expandera på Lundbyvallens tomt om den blir till salu.

Det har Mjölby kommun tagit fasta på, att Toyota vill det här, och har därför börjat förbereda Mjölby Södra på att klubben eventuellt tvingas flytta till en ny plats, förslagsvis till Kungshögaplanen där en ny arena kan byggas.

Sporten har rapporterat om framtiden för Lundbyvallen i en rad artiklar under våren.

Det kan bli så att Södra inte kan vara kvar på sin hemvist om fem år.

– Helst vill vi vara kvar där vi är, men vi förstår ju att Toyota är viktigt för Mjölby, säger Anders Norgren.

– Viktigast är att det blir en bra lösning om vi behöver flytta, säger Viktor Björk.

Lundbyvallen har en lång historia där Mjölby Södra investerat mycket i anläggningen, tillsammans med kommunen. 1999 byggdes en ny grusplan, där klubben lade 65 000 kronor. Då planerades också två nya naturgräsplaner.

Men nu riskerar allt alltså att gå i stöpet om det nu fortsätter gå bra för Toyota och företaget behöver växa. Klubbhuset Södragården har nyrenoverats invändigt, men kommer att rivas om klubben flyttar.

Precis som Mjölby HC och Mjölby AI har Mjölby Södra fått se sitt stöd från Toyota minska senaste året, från 18 000 kronor till ett stipendium på 5 000.

– Det är skandal att Toyota inte kan ge mer. Jättedåligt när så många jobbar där, tycker Anders Norgren.

– Men elitsatsningar tycker jag inte att de behöver stötta, det är bredden som behöver stödet. Vi skulle kunna blomstra mer, säger Viktor Björk.

Mjölby Södra har tidigare haft ett samarbetsavtal med Toyota, gällande företagsmästerskap och kickoffer. Toyota har också varit huvudsponsor till klubbens ungdomscup.

Nu ska det vara ett "BT-mästerskap" på Lundbyvallen även i sommar.

– Vi har inget avtal än, men vi ska ha kontakt mer med företaget, berättar Viktor Björk.

En sak är säker för Mjölby Södra. Om klubben får flytta vill klubben inte till Vifolkavallen. Det är fel sida av stan. Om det ska bli på Kungshöga behövs två stora planer och en liten.

– Vi är starkare än på länge, och växer på många plan. En stor och en liten plan räcker inte, säger Viktor Björk och berättar att Södra har inlett diskussioner om ett herrjuniorsamarbete med Mjölby AI.

Målet är också att utveckla de två futsalcuperna, där seniorcupen snart kan vara större än Borens cup i Motala. Det vore en fjäder i hatten att gå om Boren där.

Mjölby Södra IF

Bildad: 1948. Har haft 70-årsfest på Kvarnparken i våras.

Omsättning: 1,4 miljoner kronor.

Viktigaste intäkter: Seniorcup och ungdomscup i futsal, lotterier.

Verksamhet: Herrlag, damlag och damjuniorlag ihop med Mjölby AI, sju ungdomslag, knatteskola, Fotboll för alla.

Kända spelare: Bland andra Ann-Sofie Brehmer, Jenny Curtsdotter, Vailet Davour, spelade i allsvenskan, Anders Rödin, proffs i Cambridge.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius