Stortävlingen drabbar flera föreningar

Swedish Open i squash i sporthallen är en given succé med mycket folk på läktarna och världsstjärnor i startfältet. Men det drabbar också många föreningar i Linköping.

I vägen? Flera föreningar blir av med sina träningstider under en hel vecka när Swedish Open intar sporthallen.

I vägen? Flera föreningar blir av med sina träningstider under en hel vecka när Swedish Open intar sporthallen.

Foto: Peter Jigerström

SQUASH2018-02-12 18:00

– Från vår sida stöttar vi givetvis arrangemanget, men självklart är det så att det blir besvärligt för oss den här veckan, säger RP:s ordförande Stefan Nygren.

De föreningar som drabbas mest av att squashen ockuperar sporthallen under en hel vecka är Linköping Innebandy, RP handboll och Linköping VC volleyboll.

A-lagen får hitta andra platser att träna på, eller träna på annat sätt. Och när halltider är en stor bristvara betyder det att man får flytta på sina egna ungdomslag för att A-lagen ska kunna genomföra träningar.

– Alla blir drabbade, så är det ju, säger Stefan Nygren. Förutom att träningarna blir lidande så måste vi flytta matcher från helgerna till vardagskvällarna, vilket också inkräktar på lags träningstider.

Han fortsätter:

– Det här är väl bara ytterligare ett argument för att det brådskar att få till en ny multiarena med mycket plats.

RP-ordföranden säger att man själva skulle vilja arrangera större cuper, men fått nej med hänvisning till att det inte finns utrymme och tider.

– Vi har ansökt om att få arrangera både cuper och SM-kval i olika åldrar, men fått nej av kommunen.

Johan Astbrant, manager och tränare i Libk, har också mycket att säga om den nyss avslutade veckan.

– Vi har fått ta tiderna från vårt division 2-lag i Folkungahallen och bara kunnat träna tre timmar fördelade på tre pass. Och det här gör ju att ungdomslag får flytta på sig, de kanske inte kan träna alls.

Han fortsätter:

– Allra mest synd tycker jag om damlaget, som i det läge de är och med ny tränare, verkligen behöver all tid de kan få ihop.

– Squashtävlingen är givetvis ett jättebra arrangemang, men finns det verkligen ingen annanstans i hela kommunen där den kan spelas?

Fredrik Johnson är ansvarig för hela Swedish Open-veckan och har full förståelse för att det drabbar andra föreningar, men får inte några särskilda klagomål till sig.

– I början hörde jag en del kritik, men inte nu längre. Jag tror att man håller med om att det här är ett fantastiskt evenemang att ha i Linköping, vi når exempelvis 70 länder runt om i världen via tv-sändningarna. Samtidigt är jag medveten om att det stökar till det för en del föreningar, och som idrottsälskare så vill jag ju att alla ska kunna träna så mycket som möjligt.

Han säger att det finns en dröm om att lägga tävlingen i en större arena än sporthallen, exempelvis Saab Arena. Men där är man inte än.

– Vår plan för 2019 är sporthallen och vi har redan lämnat in ansökan för det. Fotnot: Vi har sökt LVC för en kommentar men inte lyckats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!