"Kör inte utan ett luftstaket"

Bojkotta de banor som inte har några luftstaket.Det är speedwayprofilen Bert-Ove Orvnäs uppmaning till unga förare runtom i landet.

SPEEDWAY/LINKÖPING2010-07-14 20:00

Det var efter den otäcka kraschen i en division 1-match i Nässjö i slutet av juni - där 19-årige Anton Göthberg var nära att mista livet - som Orvnäs väckte debatten på allvar.

Han menar att Göthberg klarat sig betydligt lindrigare undan med ett luftstaket på plats i stället för det befintliga som består av plyfaskivor. Nu ligger Göthberg stelopererad och enligt läkarna var det tur att det inte gick värre än det gjorde.

- Inom en treårsperiod har vi en kille som avlidit, en som är totalförlamad och nu 19-årige Anton, säger Orvnäs, tidigare förare i Gamarna och supporterledare för Lejonen.

- Så bojkotta banorna utan luftstaket, nu! Det finns befintliga banor att köra på. Ni har till exempel den i Norrköping. Det är bara att åka dit.

Krav vid årsskiftet

Enligt Svemos regler är luftstaket bara obligatoriska i elitserien och allsvenskan, men i de lägre divisionerna är det inget krav förrän till årsskiftet.

Orvnäs kräver dock att något händer direkt.

- Jag kan inte förstå varför man på Svemo inte sätter sig ner och säger att: "Nu är det slutkört. Nu vill vi inte ha fler dödsolyckor och invalidiserade killar."

- Men det blir inget förrän till årsskiftet. Svemo är en byråkrati som är seg och tungrodd. Man är konservativa och ser inte nyheterna.

Linköpingslaget Filbyternas lagledare Lars Johansson är inne på samma linje som Orvnäs.

Speedwayovalen på Sviestad är nämligen, liksom den i Nässjö, endast utrustad med ett skyddsstaket av plyfaskivor.

- Åt helsike. Det är ju de mer orutinerade förarna som ska ha luftstaket i första hand, inte stjärnorna som kör i elitserien, säger Johansson som tycker att ett luftstaket borde ha hög prioritet.

Pengarna finns

- LMS har inte varit tvungna att sätta upp ett och då har det inte gjorts. Det handlar trots allt om en kostnad på 500 000 kronor, säger Lars Johansson.

LMS:s kassör Kjell Valfridsson påpekar att klubben inte gjort något fel utan bara följt Svemos regler som alltså inte kräver några luftstaket förrän vid årsskiftet.

- När de reglerna finns så följer vi dem. Inget snack om det.

- Vi har aldrig sagt att vi inte ska ha luftstaket, men heller inte kommit fram till någon lösning. Vi brukar inte vara snåla med att investera i rätt saker för säkerheten och ekonomin är inget hinder.

Så varför har ett luftstaket ännu inte satts upp?

- Var sak har sin tid. Följer man regelverket och har en bana godkänd för tävling så ser jag inga problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!