Sundström: "Det har varit kritiskt"

Skadade speedwayföraren Linus Sundström är på bättringsvägen. Efter att ha varit i koma efter den våldsamma kraschen har tillståndet stabiliserats, enligt pappa Kenneth Sundström på plats i Polen.

Linus Sundström är på bättringsvägen i Polen efter flera dagars intensivvård på specialistklinik. Det var i söndags han kraschade på speedwaybanan.

Linus Sundström är på bättringsvägen i Polen efter flera dagars intensivvård på specialistklinik. Det var i söndags han kraschade på speedwaybanan.

Foto: Arkivfoto

Speedway2019-09-26 15:20

– Det har varit kritiskt, men har stabiliserat sig. Han har varit i koma, och varit helt borta. Men från onsdag till torsdag har det hänt mycket. Han har suttit upp och pratat, han har fått mat och vi har kunnat berätta vad som hänt, berättar pappa Kenneth Sundström på telefon från sjukhuset, en specialistklinik utanför Rybnik.

Det var i söndags som Piraternas Linus Sundström, som också kört för bland annat Norrköpingsklubben Vargarna, skadades svårt i en krasch i en minnestävling i polska Gdansk. 

Redan i tävlingens första heat var olyckan var framme. Sundström hakade ihop med Kim Nilsson och båda gick omkull varpå Sundström flög in i luftstaket. Båda förarna blev liggande, men Kim Nilsson kunde efter ett tag resa sig och gå därifrån. Linus Sundström skadades däremot svårt och efter att ha fått behandling på banan i 20 minuter fördes han med ambulans till sjukhuset i Gdansk, där det snabbt konstaterades att han brutit lårbenet. 

Skadorna visade sig sedan vara allvarligare och mer komplicerade än så och det har därför varit kritiska dagar för Piratföraren med intensivvård. Sundström har på sin klubbs begäran flyttats till ett annat sjukhus, och pappa Kenneth har åkt till Polen för att vara vid sonens sida.

I onsdags morse var det som mest kritiskt med uppsvullen hjärna och problem med lunga och lever. Sundströms polska klubb ROW Rybnik skrev på sin hemsida att tillståndet till och med var livshotande,  men enligt Kenneth Sundström förbättrades läget fort på något dygn.

– Det har varit omtumlande, går inte att förklara. Fruktansvärt jobbiga dagar. Men nu känns det riktigt bra när det har gått åt rätt håll. Det ska inte vara livshotande, säger Kenneth Sundström till Sporten.

Linus Sundström blir, enligt den polska klubben, kvar på intensiven åtminstone under fredagen och ska enligt planen opereras i ben och arm nästa vecka. Sedan tros han kunna återvända hem till Sverige igen inom ett par veckor.

"Jag ber alla anhängare att hålla tummarna för Linus. Han behöver ert stöd”, säger Krzysztof Mrozek, ordförande i ROW Rybnik, till klubbens webbplats.

Linus Sundström

Född: 28 oktober 1990.

Bor: Avesta.

Klubbar 2019: Piraterna, ROW Rybnik, VIP Speedway.

Meriter: SM-guld med Piraterna och Lejonen. Polsk mästare med Stal Gorzow.

Karta: Dunteberget Motorstadion
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!