Det är sommar och mitt i speedwaysäsongen. Piraterna har flera tunga förluster i bagaget och man ser publiksiffrorna svika. Det är nu som föreningen tar kontakt med kommunen. Lånet från 2016 ska betalas snart och pengar finns inte. Man måste begära anstånd. Under sommaren inleds också en diskussion om långsiktiga lösningar och redan då påtalas problemen med att föreningens byggnader står på ofri grund på kommunens mark och inte stöds av detaljplanen. För föreningen innebär det att de inte kan belåna husen hos banken. Den enda hjälpen man ser är Motala kommun.
– Det var egentligen då som diskussionerna påbörjades. Men det var först efter sommaren som det blev mer uppenbart att de ekonomiska bekymren var värre än man tidigare trott, säger kommundirektör Peter Ingesson.
Läget var illa, men ännu ville man inte agera. Istället bestämde Piraterna och kommunen att ta en diskussion om lösningar när säsongen var slut. Under tiden gick kommunen internt igenom vilka lån som fanns till klubben, vilka bidrag man fått och hur villkoren såg ut för det stöd som redan fanns. Sedan kom nästa smäll.
– När vi satte oss ner visade det sig att det var akut. Det handlade inte om att försöka hitta en långsiktig lösning längre, säger Peter Ingesson.
Läget var tufft. Piraterna hade förlorat, åkt ut serien och förarna kunde inte få betalt. Tanken om att kommunen skulle köpa byggnaderna på "Duntis" väcktes på nytt.
Piraternas värdering av byggnaderna ligger på ungefär tio miljoner kronor. Det värde som de bokfört för anläggningen är 5,2 miljoner kronor. Frågan var hur mycket husen egentligen är värda.
– Deras värdering är egentligen i tre delar och är gjord under olika tidsepoker utifrån när de byggt ut. Därför ville vi göra en egen värdering. Svefa som vi anlitade hade nyligen gjort en värdering åt Vargarna i Norrköping, så de hade bra koll på läget, säger Peter Ingesson.
Svefas värdering landade på 4,2 miljoner och utgår från marknadsvärde och omsättningshyra. Ändå är det 6,3 miljoner kronor som majoriteten och tjänstemännen först föreslår att kommunen ska betala för anläggningen.
– Vi har tittat på värderingarna som gjorts, men också på vad Piraterna har för skulder. Sedan har vi gjort en sammanvägning. En del av den här överenskommelsen är ju också att lösa ut de lån som klubben har till kommunen, säger Peter Ingesson.
Men på fredagsförmiddagen kommer så beskedet att majoriteten svängt. Nu vill man inte betala 6,3 miljoner längre. Det är 4,2 miljoner som gäller, men lånen ska inte lösas utan föreningen ska fortsätta amortera till kommunen. Kommunalråd Camilla Egberth (S) förklarar för oss att de lyssnat av opinionen och att föreningen inte ”behöver någon speciallösning”.
Det är dock ett problem, menar Peter Ingesson, att föreningarna har olika lösningar. Sedan tidigare finns ett uppdrag att försöka göra överenskommelserna med klubbarna mer enhetligt. Det har dock inte kommit igång, men nu är kommundirektörens plan att det ska vara klart under nästa år.
Alla tidigare uppgifter om Piraternas skulder talar om totalt fyra miljoner. Av dem gäller 2,2 miljoner lånen till Motala kommun och ungefär 1,1 miljon rör förarskulder. Vad resten består i vet inte kommunen. Många har dock ifrågasatt varför Piraterna ska få mer pengar än vad de verkar behöva. Förklaringen var att S och V ville ge föreningen en nystart, men det menar Camilla Egberth nu ändå kan ske genom en lägre summa. Under intervjun med kommundirektören händer dock något. Peter Ingesson tar fram ett papper och skjuter det över bordet. Det är en balansrapport. Helt färsk, förklarar han.
– Den visar att föreningen har skulder till aktiebolaget på 3,8 miljoner kronor och 2,2 till oss. Det blir sex miljoner totalt, säger han.
Men varifrån de här skulderna kommer ifrån vet han inte, bara att det här är den information som Piraterna gett kommunen.
– Men det säger ju ingenting om ifall man måste ta hem hela skulden nu.
Enligt Camilla Egberth innebär det nya förslaget ändå att Piraterna ska få lite pengar över. Nu behöver de ju inte längre betala tillbaka lånen till kommunen på 2,2 miljoner på en gång.
Om politikerna på måndagen bestämmer sig för att köpa arenan är tanken att Piraterna ska sköta driften. Men man kommer också att få betala ett arrende för att nyttja anläggningen. I dag arrenderar klubben redan marken, men arrendeavtalet som går tillbaka till 1970-talet talar om ett blygsamt arrende på totalt några hundralappar om året.
– Ja, de har ett väldigt förmånligt avtal i dag. Det nya arrendeavtalet kommer att bli mer i samstämmighet med dagens förutsättningar. I dag betalar man ju i princip ingenting och så ska det inte vara, säger Peter Ingesson.
Arrendet är en viktig faktor i beslutet om att köpa anläggningen. Varför finns inget förslag på arrendeavtal i underlaget?
– Först ska politikerna avgöra om vi ska köpa anläggningen. Sedan kan vi titta på ett arrendeavtalet, säger Peter Ingesson.
Vad kommer styra arrendets storlek, marknadspriser eller Piraternas ekonomi?
– Vi måste naturligtvis se till deras förutsättningar, men vi är också överens om att det ska ligga på en rimlig nivå. Det här är en fråga som ska hanteras omgående.
På måndag eftermiddag är det dags för fullmäktigeledamöterna att avgöra om kommunen ska köpa anläggningen eller inte. Peter Ingesson tror dock att en uppgörelse med Piraterna kan bli bra för framtiden.
– De verkar ha förstått vad som behöver göras nu. De satsar mer på svenska förare, mer lokalt. Dessutom tar man hem sin ungdomssatsning. Piraterna står bättre rustade nu, säger han.