Här är alla som ska skapa showen

Mindre än hälften av de anmälda speedwayförarna i elitserien 2021 är svenskar. Bra eller dåligt? "Det är där vi är", konstaterar Indianernas ledare Peter Johansson.

Kumla Indianerna, här i hemmamatchen mot Piraterna förra säsongen, beskrivs som en stor plantskola i svensk speedway. En genomtänkt strategi sedan 2017.

Kumla Indianerna, här i hemmamatchen mot Piraterna förra säsongen, beskrivs som en stor plantskola i svensk speedway. En genomtänkt strategi sedan 2017.

Foto: Thomas Augustsson

Speedway2021-03-12 19:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På papperet är nu deltagarna i Bauhausligan, elitserien i svensk speedway, anmälda och klara. Nytillskott och frånfall kan det bli längs vägen fram till SM-finalerna i höst, men 102 förare finns på startlinjen just nu. Det är de som ska skapa showen, i tv och förhoppningsvis live inför publik på arenorna.

Jag har räknat igenom de nio lagens förartrupper och konstaterar att 44 av 102, mindre än hälften, är svenskar. Förstås lite skralt och illavarslande inför framtiden, att det är utlänningarna som bär upp den högsta inhemska ligan. Eller är det så krasst som att folk bara vill se bra speedway och inte bryr sig om var de som bjuder på den kommer ifrån? Det brukar inte vara så, man vill se killen på Ica dagen innan och man vill ha sett killen växa upp och sedan vara den som utmanar i kurvorna.

Nåväl, 58 av förarna 2021 kommer från utlandet, från elva andra länder. 19 polacker, 14 danskar, sex australier, fyra ryssar, fyra tyskar, tre engelsmän, tre letter, två fransmän och en vardera från Finland, USA och Ukraina är det som ska köra loss.

Många profiler, till och med svenske stjärnan Fredrik Lindgren, väljer bort seriespeedway i Sverige, och det är förstås ett tecken på att Sverige blivit devalverat och fått sin ligastatus sänkt.

Piraternas lagledare Daniel Davidsson, som inte kan skryta med någon bra ungdomsverksamhet i sin klubb ända sedan Piraterna blev elitmässigt för snart 20 år sedan, säger att det lokala är viktigt. Som Kumlakillarna i Indianerna och egenfostrade Oliver Berntzon i Lejonen.

Indianernas lagledare Peter Johansson, som sedan 2017 i Kumla byggt upp speedway-Sveriges kanske bästa ungdomssatsning, säger att bredden är viktig. Det är hela klubben som ska vinna om Indianerna tar SM-guld.

Samtidigt säger Johansson att han inte vill se någon "inkvotering" av svenskar i Bauhausligan. "Alla måste inse att man måste göra sina hundår för att bli en bra elitförare. Det räcker inte med en fin buss och en mekaniker, man måste ta jobbet", säger Johansson.

För att svensk speedway ska locka publik och bli intressant menar Peter Johansson att det krävs en igenkänningsfaktor, från tv menar han då. Det är förarna som folk ser i GP-tävlingar man också vill se på arenorna. Där betyder de stjärnor som väljer Sverige, Janowski, Doyle, Fricke, Berntzon och Lambert, mycket. Som profiler och dragplåster.

Karta: Dunteberget motorstadion