Elitserien stängs under tre år

Svemo, motorcykelsportens förbund, har beslutat att stänga elitserien i speedway under de kommande tre åren.

ANSÖKAN. Svemo, motorcykelsportens förbund, har beslutat att stänga elitserien i speedway under de kommande tre åren. Klubbar måste ansöka för att ta sig upp.

ANSÖKAN. Svemo, motorcykelsportens förbund, har beslutat att stänga elitserien i speedway under de kommande tre åren. Klubbar måste ansöka för att ta sig upp.

Foto: Jeppe Gustafsson

SPEEDWAY2017-09-18 15:47

I beslutet, som tillkännagavs under måndagen, står följande:

”Under säsongerna 2018, 2019 och 2020 kommer inget lag i elitserien att på sportsliga grunder åka ur elitserien. Lag i allsvenskan, oavsett placering, kan från och med säsongen 2018 ansöka om en plats i elitserien inför kommande säsong. Det ekonomiska kontrollsystemet samt anläggningskriterier kommer att ligga till grund för ansökan och ansökande klubb skall vid tidpunkten för ansökan vara likvid”.

Det betyder exempelvis att det lag som vinner den allsvenska finalen som avgörs på torsdag, Västervik eller Vargarna, har en plats i elitserien nästa säsong och kan tacka ja till den med vetskapen att man inte riskerar att åka ur de tre kommande åren.

Skulle vinnaren av den finalen ändå inte vilja ta steget upp går frågan, om man går efter tidigare praxis, till Piraterna som åkte ur årets elitserie.

I annat fall från Piraterna köra i allsvenskan, som även nästa år innehåller endast fyra lag, och där placeringen efter fullbordad säsong inte betyder ett dugg.

Piraterna behöver med andra ord hjälp av konkurrentklubbarnas ovilja att gå upp för att få stanna kvar i den sedan stängda elitserien.

Det lag som kommer sist allsvenskan kan, likväl som alla andra lag, ansöka om att få vara med i elitserien 2019. Om man visar upp en god ekonomi.

Västerviks lagledare, tillika Sveriges förbundskapten, Morgan Andersson, hyllar de nya ekonomiska reglerna:

– Det är betydligt fler fördelar än nackdelar med det här. Alla elitserieklubbar ville ha det här som jag förstod det, och då är det ju rätt agerat av förbundet, säger Morgan Andersson,

– Det finns alltid en fara med att det kanske blir ojämnare lag än tidigare. Men totalt sett är det här rätt väg att gå för att klubbarna ska få ordning på sin ekonomi, säger Morgan som hänvisade till Niclas Appelqvist från Västerviks styrelse angående frågor om Västerviks möjligheter efter denna nyhet.

Niclas Appelqvist nåddes precis av nyheten samtidigt som VT-Sporten ringde upp.

– Det här ger oss ju ett helt annat utgångsläge. Det borde ju öka våra chanser att klara av en elitserieplats, säger Niclas men lägger till en brasklapp:

– Däremot kommer det fortfarande att kosta. Och vi står fast vid det beslutet vi fattade tidigare i styrelsen; vi kommer inte att riskera vår ekonomi. Men vi har täta dialoger med våra samarbetspartners och kommer att ha ett nytt styrelsemöte i nästa vecka, säger han.

I Vargarna funderar man så här:

–Jag har ögnat igenom beslutet men inte utvärderat det. Ur ett ekonomiskt perspektiv förstår jag tanken med en stängd liga men ur ett sportsligt perspektiv är det utomordentligt tråkigt att det ska behöva vara så, säger Anders Carlberg, klubbens vice ordförande.

– Vi i Vargarna måste väga in de ekonomiska riskerna om vi beslutar oss för att vilja köra i elitserien. I fjol hade Rospiggarna en omsättning på 10,6 miljoner medan Vargarna har 1,6 miljoner. Det är ett gigantiskt kliv. Vi får aldrig riskera föreningen.

Vi har försökt nå både Piraternas ordförande Roger Månsson och sportchef Stefan Andersson Skill för en kommentar, men inte lyckats på måndagskvällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!