Dackarna tog guldgrepp: "Bara halvtid"

Dackarna tog guldgreppet i den första SM-finalen i speedway mot Smederna. Efter en klar hemmaseger med 16 poäng, 53–37, kan Dackarna i morgon kväll säkra sitt första SM-guld sedan 2007. –Det gäller att ladda om, det är bara halvtid ännu, säger Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg till C More.

Dackarnas Jacob Thorssell vann fyra av sina fem heat i den första SM-finalen.

Dackarnas Jacob Thorssell vann fyra av sina fem heat i den första SM-finalen.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Speedway2021-10-05 21:24

Den första finalen i Målilla blev länge jämn, men hemmalaget skulle rycka. I fyra raka heat från det nionde blev det övervikt för Dackarna, bland annat med en femetta i det tolfte heatet.

Där tog lagkaptenen Jacob Thorsell sin tredje av fyra heatsegrar under kvällen efter att ha börjat med att bli sist i sitt första heat. Thorsell blev näst bästa poängplockare i hemmalaget med 12 poäng, Jason Doyle tog 13.

Thorsell säger till C More att hans lag pratade ihop sig i paus om starterna på det regntunga underlaget.

– Starterna är inte som de brukar vara, de är väldigt hårda. Så det får man justera. Det tog oss lite på sängen i början, säger han.

"Får nog byta kalsonger"

Thorsell och Smedernas Michael Jepsen Jensen var nära att kroka i varandra i det tolfte heatet, men klarade sig undan med liten marginal.

– Jag får nog byta kalsonger till i morgon. Det är tur att vi båda har kontroll, han är en skicklig förare. Som tur var klarade vi oss, säger han.

Efter åtta heat ledde hemmalaget med 25–23, men sedan tog Dackarna det som kan ha blivit guldgreppet.

Laget vann sex av de sju efterföljande heaten, två av dem med femettor.

"Inget drömläge"

Smederna, som vann grundserien, har tagit tre SM-guld sedan 2017, men har nu en tuff uppförsbacke inför den andra finalen som körs redan i morgon kväll i Eskilstuna.

– Klart det känns tungt. Vi kom inte upp på alla händer, vi hade behövt någon överprestation. Vi ska göra allt för att köra in poäng i morgon, men minus 16 är inget drömläge, säger Smedernas lagledare Jerker Eriksson till C More.

Pontus Aspegren och Kacper Woryna tog elva poäng vardera för Smederna.

Den första finalen blev en halvtimme försenad på grund av regn tidigare under dagen. Men när matchen väl kom i gång slutade också regnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!