För 20:e året på raken avgjordes vår sommartävling med en representant från varje lag i högsta ligan i våra största lagsporter i Correnområdet.
Efter trekamp, fiske, bangolf, frisbeegolf, gokart, korthål gevärsskytte, bowling, bågskytte, boule, luftpistol tio meter, biljard, frisbee längd, dart, luftgevär tio meter, frisbeegolf (igen), varpa, casting, frisbee längd (igen) och boule (igen) var det under den stora jubileumsupplagan dags för shuffleboard.
Var och när det spelades först i världen är ett mysterium. Men det sägs att Kung Henry VIII i England gjorde det och även åkte på stryk ibland. Rekordet för kungliga utgifter 1532 visar en betalning på nio pund till Herre William för att han vann – med kungens nåd – på spårbräda…
International Shuffleboard Association (ISA) grundades i Florida 1979 och två år senare hölls det första lagmästerskapet. Sommarens VM avgörs i Alberta, Kanada, i mitten av juli.
I Sverige finns mellan 20 och 30 föreningar som har shuffleboard. Men för tillfället ingen nationell serie, utan bara tävlande inom de olika klubbarna.
Tyko Gustafsson spelar i Järnvägsmännens Gymnastik- och Idrottsklubb (JGIK) i Stockholm. Han driver även företaget Nobi Fritid AB som hyr ut mattor och utrustning i bland annat shuffleboard till olika event.
Till skillnad mot varianten på bord – som är väldigt populär i barer och pubar – tävlar man nämligen på en nålfiltsmatta med måtten 7x1 meter. Antingen individuellt eller i lag.
– Spelarna har varsin kö med ett köhuvud i form av en triangelträbit längst upp att stöta de så kallade puckarna med. Man har fyra puckar vardera i varje omgång och en match består av fyra omgångar, berättar Tyko.
För att få poäng måste puckarna ligga helt fritt i en viss ruta utan att nudda någon linje. Det finns tolv plus- och tre minusrutor på banan. Brädar motståndaren gör den som nått högst poäng.
– Spelet är ganska likt curling i många situationer och är mycket taktiskt. Man får ta bort motståndarnas puckar och gäller att placera sig smart. Det är så varierande och roligt med känsla, precision och även frustration ibland, säger han med ett skratt.
På grund av tidsbrist fick Correns tävling avgöras i en poängmatch, där alla stötte fem puckar var – räknade samman poäng och de två bästa fick göra upp i final.
Eftersom det var elitidrottare som drabbade samman var det ingen som bara glassade runt – även om Emma Lennartsson och Daniel Olsson Trkulja inledde med varsin 88:a…
De skulle senare mötas i en avgörande omgång om en finalplats.
– Det här verkar kul, men gäller att inte knuffa bort sina egna puckar till sämre poäng, menar LHC-liraren Daniel.
Rebecka Carlsson slog till med 109 poäng och var först att ta sig direkt till finalduellen. Mattelärare som centern är räknade hon snabbt ihop siffrorna.
– Det gick bättre än jag trodde, har ju aldrig provat något liknande förut. Men nu blir det pirrigare då det ska avgöras, ler volleybollspelaren.
Erik Ivarsson var med i fjol också och placerade sig då sist i boule. Därför kan ni räkna med att IFK Motalas lagkapten knappast gick och slog dank.
– Jag hade fått skämmas om jag åkt på stryk av alla igen. Nu började det dåligt med bara 41 poäng, så det var skönt att jag avslutade med 75 poäng och i alla fall blev femma, menar bandyliraren.
Joacim Ringqvists 109 poäng i placeringsfajten räckte till en fjärdeplats (81 poäng första gången).
– Jag hörde att mitt LVC vunnit den här sommartävlingen överlägset flest gånger och kunde inte riktigt leva upp till de kraven. Men jag tar hellre en finalplats i SM-slutspelet, skrattar volleybollcentern.
Moa Wernblom var jämnast i de bägge omgångarna – med 70, respektive 69 poäng.
– Det var inte så lätt att veta hur mycket man skulle ta i när man stötte. Men det var väldigt roligt att testa på och även att möta andra elitidrottare så här, framhåller vårens SM-silvertjej med LHC.
Oskar Hovlund, Linköpings jättelöfte i innebandy, sänkte sina 80 poäng till 35 poäng i andra rundan och placerade sig sist.
– Tyvärr stötte jag bort två av mina puckar som blev utan poäng. Det tar lite tid att hitta rätt känsla, men jag spelar gärna igen, säger den nyblivne A-landslagsmannen.
I skiljeomgången fick Emma Lennartsson till hela 140 poäng – bäst resultat av alla – mot Daniel Olsson Trkuljas 96 poäng. Han missade därmed final igen – precis som med LHC i våras…
– Men jag tror vi tar guld nästa säsong, vi får ett spännande lag, hävdar Daniel – som med 118 poäng i placeringsomgången blev trea i vår tävling.
I finalen gick det som en dans för Emma. Hon gjorde som i Samir & Viktors Melodifestivallåt. Nej, inte bada naken förstås, utan ”Shuffla shuffla”.
Med 86 poäng vann hon med elva poäng över Rebecka och hyllades som jubileumsegrare.
– Jag har spelat shuffleboard på bord förut med laget och där gick det ärligt talat inget vidare. Det här verkar passa mig mycket bättre så jag får väl utmana klubbkompisarna någon gång, skrattar Emma.
joakim.lowing@corren.se