För 19:e året på raken avgjordes vår sommartävling för länets största lagsporter i högsta ligan.
Efter trekamp, fiske, bangolf, frisbeegolf, gokart, korthål gevärsskytte, bowling, bågskytte, boule, luftpistol tio meter, biljard, frisbee längd, dart, luftgevär tio meter, frisbeegolf (igen), varpa, casting och frisbee längd (igen) var det dags för boule på nytt.
Redan i forntidens Egypten förekom kast av stenar mot fasta mål. Via antikens Grekland kom kastandet till Romarriket. Romarna förde sedan föregångaren till modern boule till sina provinser. Boule spelades från början av romerska legionärer i södra Frankrike.
Ordet boule är egentligen det franska ordet för klot. Kulor av stål kastas mot en liten träkula, kallad lillen, och varje egna som ligger närmare motståndarens bästa ger en poäng.
Först till tretton poäng vinner matchen.
– När man kör singel använder man tre egna klot och i två- eller tremannalag sex klot totalt. Det gäller att vara stark mentalt för att lyckas. Vi brukar säga att 25 procent är teknik, 25 procent taktik och 50 procent psyket som avgör, berättar Johan Nilsson.
Han är ordförande i Linköpingsklubben Lejonkulan Petanque – som håller till i elitserien både med sitt senior- och veteranlag.
Allra störst är sporten i Frankrike med cirka 500 000 licensierade tävlingsspelare, medan det i Sverige finns ungefär 6 000.
– Sett till det fåtaliga antalet svenskar som tävlar är vi ändå väldigt framgångsrika med medaljer i både VM och EM av Jessica Johansson och Rikard Nilsson på senare tid, framhåller Johan.
Helgen den 9-10 september ska Lejonkulan arrangera SM-slutspel på grusparkeringen utanför Linköping Arena – där klubben hyrt området och ska göra ordning banor.
Vår tävling avgjordes på banan utanför Scandic City mot Stångån och först verkade det mest vara LHC:s nye målvaktsstjärna Jonas Gustavsson som skrämde slag på motståndarna.
Men det vore puckat att tro att han försökte leva upp till sitt smeknamn ”Monstret” – utan mest för att burväktaren visade sig hantera kloten på ett bra sätt.
– Jag har spelat lite på skoj innan, men det blir ju en helt annan sak när man kan reglerna lite mer och det är organiserat. Fast vinna vill man ju alltid i vilket fall, ler Jonas.
Det barkade mot seger för IFK Motalas bandylirare Erik Ivarsson mot Linköpings IBK:s back Eric Björk – men efter rysarmötet gick deras resultat åt motsatt håll.
Ivarsson åkte nämligen på stryk i samtliga sina tre matcher och hamnade sist efter att ha förlorat kampen om sjunde plats mot Linköpings FC:s Magdalena Ericsson.
– Sist av alla var inget vidare. Får hoppas det går bättre med bandyn i vinter och att vi hänger kvar i elitserien, säger Erik.
– Jag hade hoppats på lite bättre resultat, får väl skylla på underlaget. Jag är ju van vid konstgräs, skrattar landslagsstjärnan Magdalena – som längtar efter sommarens EM-slutspel.
På grund av tidsbrist började alla matcher vid ställningen 9-9 och sedan gällde först till tretton poäng.
– Vad bra att vi får möta varandra direkt, då går ju en av oss till semifinal i alla fall, ler LVC:s tunga smashare Nikki Bishop efter att ha lottats mot blivande maken Albin Eriksson från herrlaget.
Ett möte den kommande brudgummen tog hem – och liksom i volleybollens SM-slutspel i våras blev det final efter att även ha slagit LHC:s Emilia Ramboldt i semifinalen.
– En bra match, men Albin var för duktig helt enkelt. Jag var aldrig riktigt nära, menar Emilia – som även förlorade hockeyns bronsfajt mot Jonas Gustavsson.
Julia Sidklev slutade sexa sedan hon åkt på stryk mot Nikki i sin placeringsmatch.
– Roligt att prova på boule och att få träffa elitidrottare i andra sporter. Gick väl sådär, lite upp och ned, säger innebandyspelaren.
Alla föll som ett löv för Eric Björk – och han gick ända till final mot Albin Eriksson.
Där inledde duellanterna vid 8-8 – men på bara några minuter snodde Björk åt sig fem raka poäng och seger med totalt 13-8.
– Inte okej att få stryk mot en innebandyspelare, skrattar Albin.
Hans LVC hade två raka vinster i sommartävlingen och även i fjol var LIBK värsta utmanaren. Men den här gången blev alltså rollerna omvända.
– Av någon märklig anledning brukar jag kallas för lagets boulekung, utan att vi ens har spelat det tillsammans. Så det var skönt att leva upp till de förväntningarna och nu tar jag gärna en turnering med lagkompisarna också, ler Eric Björk.
Resultat, boule
CORRENS SOMMARTÄVLING
1. Eric Björk, LIBK
2. Albin Eriksson, LVC
3. Jonas Gustavsson, LHC
4. Emilia Ramboldt, LHC
5. Nikki Bishop, LVC
6. Julia Sidklev, LIBK
7. Magdalena Ericsson, LFC
8. Erik Ivarsson, IFK Motala