Inte bara för slöa stunder i parken

Björn Johansson har just skickat i väg sitt klot mot "lillen". Tillsammans med bröderna Filip och Anton Goldeus var han topptippad i Lejonkulan Cup, men det blev stryk redan i kvartsfinal. I stället var det främst Motalaklubben Boule von Platen som dominerade i Slaka.

Björn Johansson har just skickat i väg sitt klot mot "lillen". Tillsammans med bröderna Filip och Anton Goldeus var han topptippad i Lejonkulan Cup, men det blev stryk redan i kvartsfinal. I stället var det främst Motalaklubben Boule von Platen som dominerade i Slaka.

Foto:

SLAKA2003-05-12 05:11

Om boule finns många fördomar och förutfattade meningar. "Aha, en idrott för högre medelåldern och fram till graven, ett kul spel för slöa stunder i parken".

Tanken är säkert tänkt. Av många.

Björn Johansson, 23, har fått höra den uttalas mer än en gång.

-- Så brukar det låta så fort man säger att man spelar boule, säger han.

Och vad svarar du?

-- Jag drar med dem ut och spöar dem. Då brukar de ändra uppfattning.

Solen skiner genom de tunna molnen och för första gången i världshistorien är det nästan vindstilla på grusplanen i Slaka utanför Linköping. Det är en god stämning, en blandning av skratt och koncentration.

21 tremannalag gör upp om segern i Lejonkulan Cup, en av de större bouletävlingar som spelats i Linköping under de senaste åren.

Boule är inte längre enbart för veteraner.

Det är tydligt.

-- Det är nästan som två helt olika sporter. Ungefär som korpfotboll och Premier League, säger Filip Goldéus, 19.

Tillsammans med två år yngre lillbrorsan Anton och ovannämnde Björn Johansson har han just vunnit sina två första matcher och tagit sig vidare till kvartsfinal.

Men sedan pallar inte trion för trycket, förlorar överraskande mot ett lag från Gränna och vinner hela tävlingen gör, efter en dramatisk och omväxlande final, trion Kristian Eklund (Nobel i Malmö), Patrik Högdahl och Krister Strömqvist (båda Boule von Platen, Motala).

De får 1 800 kronor att dela på för besväret.

Björn Johansson säger:

-- När du börjar spela känns det enkelt, men efter ett tag kommer du till en nivå som kan vara svår att ta sig över. Det handlar om att spela med perfektion, att vara helt säker på vad du gör.

-- Många kanske inte tror det, men det finns adrenalin i den här sporten. Det är spännande och det psykologiska spelet häftigt.

23-åringen är född och uppväxt i Linköping, bor i Kalmar och spelar för Gränna. Han var lovande i främst fotboll (Kenty) och innebandy (Succé), men ständiga skador satte stopp.

Då blev det boule i stället.

-- Klart att jag satsar på att bli bäst. Så är det ju. Jag drömmer om att få spela VM.

När då?

-- Knappast i år . . . men kanske nästa.

V i vandrar runt på grusplanen. Koncentration. Kast. De flesta håller klotet med handflatan riktad mot marken för att få bättre kontroll. Med hjälp av handleden åstadkoms en underskruv som gör att klotet stannar snabbare efter tio meters luftfärd. Först till 13 poäng vinner. En slags blandning av sport och tidsfördriv, tävling och social aktivitet.

Precis som i golf är spelarna sina egna domare, det finns oskrivna regler och en hederskodex som alla följer. Men samtidigt gäller det att tänka taktiskt och blockera för motståndaren.

-- Grusgångarnas schack. Teknik, taktik och psykologi, säger Björn Johansson.

Boule är ett franskt ord som betyder kula eller klot. Stålkloten kastas mot en liten kula, lillen, som det gäller att komma så nära som möjligt. För att verkligen veta ingår måttband som en självklar del i utrustningen. Lillen utsätts av ständiga attacker från stålklot av varierande hårdhet och tyngd, lite under ett kilo.

Bertil Gustaf Oscar Carl Eugen Bernadotte föddes i yran av sommarspelen i Stockholm 1912 och tidigt föddes hans intresse för motor och friidrott. Senare blev prins Bertil golfare och han var en av dem som, tillsammans med främst Jacques Adlikvakin, introducerade boule i vårt land.

Det var annars under 1800-talet som sporten utvecklades till ett populärt och folkligt spel. Många varianter utvecklades och petanque, den sorts boule som spelas internationellt, uppfanns av Jules Lenoir.

Det finns många likheter med familjespelet boccia, som finns i de flesta svenska hem. Influenserna är franska och i Frankrike finns i dag uppemot en halv miljon licensierade utövare.

I Sverige var utvecklingen spikrak under främst 90-talet, men har de senaste åren planat ut något. Men förbundet gör nu en satsning med mål att till 2006 öka antalet licensierade spelare till 25 000.

Det är för att få tävla som licensen krävs. Men lägg därtill alla nybörjare, korpspelare och pensionärer och antalet utövare ökar lavinartat.

Det spelas antingen tre mot tre (trippel), två mot två (dubbel) eller en mot en (singel). I exempelvis VM-sammanhang är det dock bara den förstnämnda disciplinen som gäller.

-- Ofta tränar vi fyra gånger i veckan, runt två timmar varje gång. På sommaren är det dessutom tävlingar nästan varje helg, säger Filip Goldéus, som av åldersskäl tvingats lämna juniorlandslaget.

Platsen har nu tagits över av lillebror Anton.

Han säger:

-- Det är möjligt att man kommer att tröttna, men just nu känns det som om man kan hålla på med det här hela livet. Jag var bara sex--sju år när jag började.

Frankrike, och även Marocko, har varit dominerade internationellt, men på sistone har även främst Belgien och Spanien gjort sig gällande. Sverige hänger med bra och var i kvartsfinal i senaste VM-turneringen.

I mitten av juni avgörs La Mayonnaise Open i Stockholm, ett av världens största bouleevenemang med över 200 banor i Kungsträdgården.

Prins Bertil ler säkert i sin himmel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om