Svensk medaljmiss: "Noll känsla i händerna"

Sveriges medaljchans i skidskyttestafetten försvann redan på andra sträckan. Jesper Nelin hade problem med kylan. Totalt sköt Sverige 14 bom.
–Jag hade noll känsel i händerna, säger Nelin efter Sveriges femteplats.Norge vann efter en rysk genomklappning på sista skyttet.

Sveriges Jesper Nelin.

Sveriges Jesper Nelin.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skidskytte2022-02-15 08:05

Besvikelsen går nästan att ta på hos Jesper Nelin när han möter pressen i den mixade zonen. Han var en av hjältarna när Sverige tog OS-guld för fyra år sedan – nu blev han syndabock.

Nelin hade tejp i ansiktet under loppet för att minska kylan men drabbades ändå hårt av isvindarna.

– Det är ganska äckligt måste jag säga att inte känna stavarna eller vapnet man håller i. Det är väldigt sällan jag har problem med händerna men i dag var det verkligen ett problem, säger han.

Blåser på fingret

När startmannen Peppe Femling växlade över till Jesper Nelin var Sverige åtta, 37 sekunder från täten. Där och då fanns en viss chans att Sverige skulle kunna försvara OS-guldet.

Men avståndet till täten ökade rejält på andra sträckan.

Nelin sköt tre extraskott men lyckades inte hitta rätt. Det blev en straffrunda i det liggande skyttet, vilket gjorde att Sverige var två minuter och sex sekunder efter vid den andra växlingen. Det blev totalt fem bom på Nelin och 14 för Sverige som lag.

– Jag försökte till och med blåsa på fingret mitt i serien för att känna om jag var på avtryckaren, men det är inte lätt alltså. Jag är otroligt besviken på liggserien, säger han.

Extra surt är att det drabbade hela det svenska laget.

– Det är klart att det är jävligt tråkigt, man vill alltid göra sitt bästa för att de andra ska få så bra utgångsläge som möjligt.

– Hade vi haft mindre reservskott hade vi varit med och fajtats om medaljerna i dag, så är det, säger Martin Ponsiluoma.

Han satte i gång jakten på tredje sträckan. Det blev ingen straffrunda för Ponsiluoma som tog ikapp något.

Vid den sista växlingen till Sebastian Samuelsson var Sverige sjua, 1.55 från det ryska laget i topp och 1.12 bakom Norge på bronsplatsen.

Samuelsson sköt fullt, men avståndet var för stort och Sverige hade ingen chans på medaljerna och slutade på en femteplats, 1.04 från bronset.

Norsk gulddominans

Guldet gick till Norge, landets fjärde skidskytteguld i Peking, som sköt fullt i det sista skyttet när övriga nationer, främst det ryska laget, hade problem på vallen.

– Det är riktigt imponerande, han gör det otroligt bra, säger Martin Ponsiluoma om Vetle Sjåstad Christiansens sista sträcka.

– Det här är vad skidskytte är, inget är klart förrän sista skotten är skjutna. Ryssland hade en bra ledning men man ser att det vänder snabbt.

Silvret gick till Frankrike medan det ryska laget fick nöja sig med brons.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!