"Under loppet skrek vi att hon var bäst i världen"

Gunde Svan pratar om den taktiska briljansen. Anders Södergren tar upp den mörka blicken. Anna Jönsson Haag minns en löptur i österrikiska Alperna som kunde ha slutat illa. Vi frågade några skidprofiler: Vad hos Charlotte Kalla har gjort störst intryck på dig?

Charlotte Kalla och Anna Haag efter OS-guldet i stafett i Sotji 2014. Arkivbild.

Charlotte Kalla och Anna Haag efter OS-guldet i stafett i Sotji 2014. Arkivbild.

Foto: Tobias Röstlund/TT

Skidor2022-03-23 05:30

I går meddelade Charlotte Kalla, 34, att hon lägger av. Skid-SM i Piteå blir det sista hon gör som elitåkare.

Det har gått drygt 14 år sedan genombrottet och skrällsegern i Tour de Ski 2008.

Gunde Svan var svensk landslagschef då. Han minns när 20-åriga Charlotte Kalla gick förbi finländskan Virpi Kuitunen i klättringen uppför Alpe Cermis i italienska Val di Fiemme.

Bilderna är klassiska när han står vid backen precis när Kalla går förbi.

"Pelle i botten"

I dag minns Gunde Svan det taktiska resonemanget före loppet:

– Det som gjorde mest intryck på mig var hennes taktiska sida i den unga åldern. Vi pratade om det innan, att om hon kommer i kapp henne (Kuitunen) ska hon inte ha för bråttom förbi. Att hon sedan vågade ligga så länge och vila upp sig. Det är en sak att kunna tänka det i teorin, men sedan när du står där och det händer är det svårt att göra det. Det imponerade väldigt mycket på mig.

Gunde Svan fortsätter:

– I den åldern hade inte jag den taktiken. Det var ju "pelle i botten" så länge det varade och hoppas att det gick hela vägen. Som hon gjorde det var efter konstens alla regler. Det var som att hon skulle vara hur rutinerad som helst.

En annan stor stund för Kalla – och svensk skidåkning – var när hon på slutsträckan fixade guld i OS-stafetten i Sotji 2014. Rikard Grip, som då var förbundskapten, minns:

– Jag stod knappt en kilometer från mål och såg hur hon tog in för varje stavtag. Under loppet skrek vi att hon var bäst i världen. Det var hysterisk glädje, säger Grip.

Vilse i Ramsau

Anna Jönsson Haag var i flera år landslagskompis med Charlotte Kalla och förklarar hennes storhet:

– Nyfikenheten att hela tiden vilja bli bättre. Hennes totala beslutsamhet att faktiskt inte ge sig förrän hon knäckt koden hur hon skulle lyckas med saker och utvecklas, säger Anna Jönsson Haag.

Ibland kunde Kallas hängivenhet ställa till med problem.

– När vi tränade sprang jag ofta och njöt av omgivningarna medan Charlotte bara fokuserade på att träna. Samtidigt förlitade hon sig på att jag alltid hittade rätt och jag kunde vara övertygad om vilket håll vi skulle. Men ibland blev det inte så himla bra. Som när vi blev kvar i fem timmar på 2 000 meters höjd ovanför Ramsau. Hade inte räddningshelikoptern varit på annat uppdrag skulle de ha sökt efter oss. Men det gick bra till slut.

Landslagskompisen Anders Södergren minns skillnaden på stämningen under landslagsmiddagarna beroende på hur det hade gått för Charlotte Kalla på dagens tävling.

– Hade det gått bra kunde hon kvittra som en kanariefågel och hade det gått dåligt var hon tyst och svart i blicken. Där och då blev det ibland lite tryckt stämning. Det påverkade såklart. Men i dag kan vi skratta åt det, säger Södergren.

Ulvang: En förebild

Vegard Ulvang, norsk skidkung, lyfter Charlotte Kalla ur ett internationellt perspektiv:

– Hon har genom att vara en frontfigur betytt mycket för den internationella längdskidsporten. Här har Charlotte Kalla varit en förebild, säger han.

Ulvang berättar att Charlotte Kalla är mycket uppskattad i Norge efter alla dueller mot Marit Bjørgen och Therese Johaug.

– Den kanske största svenska idrottsprofilen. Man följde henne både i med- och motgångar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!