I Linköping den här helgen, fredag till söndag, är ett hundratal barn- och ungdomsledare i längdskidåkning samlade för den årliga utbildningskonferensen.
Varannat år är det i norra Sverige och varannat år i södra Sverige och nu är det Östergötlands tur att vara värd.
– Vi har sju olika kurser under helgen, bland annat för barnledare, ungdomstränare, tidtagare och fördjupningar i olika ämnen, säger Anci Wadman på Svenska skidförbundet.
I Östergötland är det tufft att vara skidentusiast. Den gångna vintern var bra, med en lång, kall och vit period med snö i länet, men annars har vädret de senaste decennierna varit nyckfullt och oregelbundet. Ibland med långa perioder av barmark, när det planerats för snötävlingar.
Men östgötsk skidsport är trots detta märkbart vital. 35 klubbar har skidor på schemat och tio av dem har organiserad ungdomsverksamhet.
Det finns nu 2018 sju konstsnöanläggningar. Ödeshög, Boxholm, Sya, Hackefors i Linköping, Vreta, Kimstad och Finspång kan göra snö på annat sätt än att få den från himlen.
Två till konstsnöanläggningar projekteras och planeras, den vid slalombacken Yxbacken i Norrköping och hos Motala AIF i Fålehagen i södra Motala.
Distriktets tävlingar planeras att dra i gång i januari och hålla på till mitten av mars.
– Vi har haft två rullskidtävlingar redan, i Kimstad och på gokartbanan i Norrköping, säger Björn Westerström.
I Östergötland är det lätt att få in yngre ungdomar till sporten, men det är i tonåren det börjar bli konkurrens.
– Men vi har duktiga seniorer nu och vi har sju ungdomar som går på olika skidgymnasier runt om i Sverige. Det är bra, berättar östgötaordföranden.
Hur ska man få fler ungdomar till skidsporten?
– Genom att skapa roliga träningar. Det gäller att ha roliga övningar och att leka in tekniken, menar Björn Westerström.
Fredagens första föreläsning hölls av Jim Thuresson kring positivt ledarskap.
– Ingången till skidsporten måste vara lek. Att få inspiration och att träffa kompisar. Sedan hoppas vi att de vill tävla senare, säger Anci Wadman.
Några nya grepp just nu inom ungdomsskidåkning?
– Ja, att ungdomar behöver träna bålstabiliteten. På skidor jobbar man med hela kroppen, säger Wadman.
Vad är viktigt för en ledare?
– Att man kan göra rätt saker i rätt ålder. Så att det blir rätt, både fysiskt och psykiskt.
Skidledarna har under helgen bland annat praktiska övningar på rullskidor vid Saab arena. Inte bara ungdomar är i fokus, det ska också diskuteras bredd och hur en klubb får alla att känna sig välkomna.
– Skidor hela livet siktar vi på, säger Anci Wadman.