– Jag sade nej först, men ändrade mig, berättar Marcus Carlberg.
– Jag kollade vilka bekanta jag hade på Facebook. Jag bedömde att Mackan var en kompis med pannben, säger Joakim Mårbring.
Nordenskiöldsloppet är inte vilket lopp som helst. Det handlar om 22 mil på skidor i Lapplandsfjällen, 22 mil på en rundbana med start och mål i Jokkmokk. Starten går på lördagsmorgonen klockan 06.00 och för en del tar färden över ett dygn.
I fjol tvingades hälften av de startande att bryta, det snöade i stort sett hela vägen, och triathleten Michael Thorén, som gjort flera Iron man, sade att det mentalt sett var det tuffaste han någonsin hade gjort.
– Tänk dig att du kört en femmil och i det läget har 17 mil kvar. Det är jobbigt att ta in, sade Thorén.
Trots tuffheten är det hundratals åkare, deltagarna kommer från hela världen inklusive sol-länder som Mexiko och Dubai, som vill köra världens längsta och äldsta skidlopp. Ibland räcker inte Vasaloppets nio mil, det blir bara en liten startsträcka i jämförelse.
– 30 timmar har vi på oss max och målet är att komma i mål, säger Joakim Mårbring.
– Man har ju ingen aning om hur kroppen kommer att reagera. Banprofilen är tuff, säger Marcus Carlberg.
Mårbring och Carlberg höll på med det mesta av sport i ungdomen, bland annat spelade de fotboll i ÅFF:s P76-lag där bland andra Thomas Olsson också var med.
De spelade Dalecarlia cup i Borlänge och Bullerby cup i Vimmerby.
– Det är gemenskapen man minns, säger Carlberg.
Senare i livet åkte de väg-motorcykel i samma gäng, åkte på Kenneth and the knutters-konserter, och nu har 43-åringarna kommit på samma spår igen. Tack vare Nordenskiöldsloppet som också ingår i en privat insamlingskampanj till Barncancerfonden. Det finns en djupare mening med äventyret.
Joakim Mårbrings uppladdning inför att åka 22 mil är de senaste åren fem raka Vasalopp. Han har också sprungit Stockholm marathon innan han fick problem med knäet.
Marcus Carlberg har kört GGN i enduro på Gotland, kört fyra Iron man som triathlet, gjort klassikern två gånger och åkt Vasaloppet tre gånger.
Det är sedan han hört para-simmaren Anders Olssons föreläsningar, världsmästaren, som han inspirerats till att först göra klassikern och sedan tacka ja till Mårbrings Nordenskiöldsloppsidé.
– Det är kul med lopp. Man får nånting att träna för, säger Marcus Carlberg.