– Det enda som skulle kunna rädda vår tävling är ett rejält omslag i vädret med kyla och natursnö, säger Vreta Skid och Motions ordförande Pontus Boström.
Sya Skidklubbs K-byggslingan skulle körts om en dryg vecka, lördag den 8 februari. Tävlingen är ett seedningslopp för Vasaloppet och brukar samla över 400 deltagare.
Men nu blir den inte av.
– Det går inte. Vi har kanske 100 meter snö och i den 15-dygnsprognos som vi hittat så är det inget som talar för att det ska bli kallt, säger tävlingsledaren Lasse Grennberger.
Det här innebär givetvis stora ekonomiska förluster för föreningen.
– Jag har svårt att exakt uppskatta hur mycket pengar det rör sig om, det beror på antalet anmälda som skulle kommit till start. Men det är absolut ett sexsiffrigt belopp vi pratar om, säger Grennberger.
På kort sikt är det en tuff smäll för föreningen, men han ser också andra faror med den milda vintern.
– En sån här vinter kanske inte har så stor betydelse i förlängningen, men blir det fler så finns en stor risk att intresset för skidsporten dalar vilket skulle få stora konsekvenser.
När vi får tag i Lasse Grennberger sitter han i en buss på väg hem från Italien där ett 30-tal personer deltagit i tävlingen Marcialonga. Det loppet fungerar som ett seedningslopp för Vasaloppet, precis som K-Byggslingan är och som därför samlar många deltagare.
Nu är risken stor att även Vreta Ski Maraton, som ska köras den 15 februari, blir inställd och ytterligare ett populärt seedningslopp för Vasaloppsåkarna försvinner.
Pontus Boström, ordförande:
– Vi har inte riktigt gett upp än, men måste ta ett beslut inom kort. Men för att vi ska kunna köra tävlingen behöver vi ett rejält väderomslag med många minusgrader och helst även den del natursnö som ger oss en grund att bygga vidare på.
Vreta ski center vid golfklubben har inte kunnat spruta någon konstsnö alls den här säsongen och inte haft öppet en enda dag än så länge. Det betyder ett stort ekonomiskt tapp för anläggningen.
– Jag har svårt att bedöma hur mycket pengar det rör sig om, men självklart blir det kännbart. De fasta kostnaderna i form av avbetalningar och räntekostnader har vi ju i alla fall, även om vi inte kör med utrustningen.
– Det här är den absolut sämsta vintern vi haft sen vi startade centret vintern 2010/2011. Sen dess har vi haft öppet mellan 40 och 120 dagar varje vinter. Ett sånt här år klarar vi, men blir det fler så blir det tufft.