– Att ta den gula tröjan och vinna totalen var mitt stora mål. Det kändes skitstort att göra det. Sen är det nu först nu som man landat i vad man gjort, säger 27-åringen när Sporten träffar Dahl på ett sällsynt stopp i Östergötland.
Skidsatsningen innebär resor – i mängder.
– Vi är hemma i Östersund två månader om året. Resten av året är vi på resa. Det gäller att ha lättskötta växer hemma, skrattar Dahl.
Det är en avslappnad Ida Dahl som precis avslutat ett sjumila-pass på rullskidor runt Omberg. I vintras var det ett helt annat tempo. Det spontana beslutet att åka världscupen och Tour de Ski med längdlandslaget blev lärorikt – men kunde också blivit ödesdigert.
– Jag hade formen så det var jag inte så osäker på, utan det handlade om att man var lite rädd för att åka iväg med en helt ny grupp och på så vis bli sjuk. För en skidåkare som satsar på Ski Classics är det ju det värsta som kan hända.
Och sjuk blev Dahl. Någon helg efter Tour de Ski-tävlingarna låg hon nedbäddad med hög feber.
– Vi vet inte riktigt var det kom ifrån men vi var fem i teamet (Team Engcon) som fick corona.
Dahl missade loppet Diagonela i Schweiz men ställde upp bara någon vecka senare i det sju mil långa Marcialonga.
– Jag trodde att jag skulle dö efter fem kilometer. Jag körde ju loppet nästan direkt efter att ha legat på soffan i två veckor.
Varför gjorde du det?
– Ja. Alltså på något sätt är ju vi som håller på med det här dumma i huvudet, skämtar Dahl.
En sjuk – och totalt utmattad – Dahl tog sig i mål som fyra. Vilket gav henne viktiga poäng för att senare säkra totalsegern i Ski Classics framför Magni Smedås.
Ida Dahl är en av världens allra bästa långloppsåkare. Men ett, minst sagt klassiskt lopp har hon ännu inte vunnit: Vasaloppet.
– "Vasan" känns lite extra. Det är en stor folkfest med så mycket publik, och folk som kör.
Som bäst har Dahl blivit trea (2021). Därefter har det blivit idel missar.
– För att vinna måste allting stämma. Materialet, formen och kroppen. De två senaste åren har det varit stolpe ut med det. Sen kan jag känna att Vasaloppet blir lite för hajpat. Folk säger ibland till mig att det känns som att du inte kan åka "Vasan". Så är det ju verkligen inte.
Samtidigt så säger Dahl att det kan bli förändringar för att till sist kunna ta emot en av skidvärldens mest ikoniska segerkransar.
– Jag tror att det som kan bli fel är att man tränar för mycket. När du står där på startlinjen ska du verkligen känna att du har ett överskott av energi i kroppen och i huvudet.
Det fortsätter blåsa kring Omberg och huset i Hästholmen där Ida Dahl och hennes sambo Eddie Edström stannat för ett par dagar. Dahl plockar lite i resväskan. Om några timmar är skidparet på väg till träningsläger i Livigno, Italien. Först, en intern golftävling med släkten på Ombergs GK.
– Ibland när man träffar släkten kan man känna att det blir lite för mycket snack om skidåkningen. Samma hemma. Eddie vill gärna analysera allt i minsta detalj. Jag kan nog vara mer tvärtom och säga till honom att nu snackar vi inte skidor på två timmar.
Hon fortsätter:
– Överlag är jag ganska bra på att koppla av. Jag pluggar också vid sidan av (civilingenjör i industriell ekonomi) och det är skönt att kunna lägga fokus på något annat, avslutar Mantorpstjejen.
Hur det gick på golftävlingen? Dahl – spelat golf alls det senaste året knep andraplatsen.