Så mycket dyrare har en sportlovsvecka i fjällen blivit

Sportlovet är här. Många packar bil och takbox och drar norrut för en härlig vecka i fjällen. Men smakar det så kostar det – betydligt mer än tidigare.

Skidskola för barn kostar nästan dubbelt så mycket jämfört med tio år sedan, enligt Länsförsäkringars uträkning.

Skidskola för barn kostar nästan dubbelt så mycket jämfört med tio år sedan, enligt Länsförsäkringars uträkning.

Foto: Pontus Lundahl / TT

Skidåkning2023-02-17 20:00

En sportlovsvecka (7, 8 eller 9) i Åre för en familj med två vuxna och två barn i 10-12-årsåldern går i år på drygt 36 000 kronor. Det visar en undersökning som Länsförsäkringar har gjort. Det är nästan 75 procent mer än 2013 och drygt 30 procent mer än 2018.

– En svag krona gör utlandssemestrarna dyra och det får säkert fler svenskar att styra om alpresan till ett svenskt alternativ. Och om fler vill åka tenderar priserna att stiga. Det går helt enkelt att ta mer betalt, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.

De ökande kostnaderna innebär att det numera nästan går åt en hel (97 %) genomsnittlig månadslön, 37 350 kronor enligt SCB, till en sportlovsvecka i fjällen. Motsvarande procentsatser 2013 och 2018 var 68 respektive 80.

Vad är det då som har blivit så mycket dyrare? Liftkort samt mat och dryck kostar ungefär dubbelt så mycket som 2013, men även skidutrustning, skidskola och boende har ökat med flera tusenlappar.

Just kostnader för boende, skidhyra, skidskola och utelunch under vistelsen kan du ändå påverka själv.

– Var ute i god tid och om du kan kompromissa med avståndet till backen är det ett sätt att spara pengar på boendet. Å andra sidan blir det svårt att åka hem och äta lunch om du vill hålla nere kostnaderna. Det kan vara bra att räkna på vilket som blir mest ekonomiskt, säger Emma Persson och fortsätter:

– Försök också att planera hela årets semester vid ett tillfälle så att du kan räkna på ett ungefär vad det kommer att kosta. När du ser hela budgeten framför dig är det lättare att prioritera vad ni verkligen vill göra under året.

Men trots de ökande kostnaderna är efterfrågan på skidsemestrar i fjällen fortsatt mycket hög. Skistar – som förutom Åre även driver skidanläggningar i Sälen och Vemdalen – ser ingen egentlig minskning av antalet bokningar under sportlovsveckorna jämfört med de senaste åren.

På samtliga anläggningar har man en beläggningsgrad på 93 procent under vecka 7-10.

– Vilket vi är väldigt nöjda med, eftersom det aldrig blir helt fullbokat och att du oftast kan hitta restplatser. Det visar verkligen att en aktiv fjällsemester med fokus på skidåkning fortsatt prioriteras högt av väldigt många, säger Stefan Sjöstrand, vd och koncernchef, i en kommentar på skistar.se.

Tips inför sportlovet

Hyr ut din befintliga bostad under veckan ni är borta.

Skidhyra blir en diger kostnad. Det finns istället affärer som specialiserat sig på begagnad utrustning där det brukar finnas ett stort utbud på ett och samma ställe.

Se till så att alla i familjen har olycksfallsförsäkring. Försäkringen via barnomsorgen täcker inte alltid fritiden.

Hyr du skidutrustning behöver du däremot inte alltid teckna den försäkring som erbjuds, kontrollera vad som ingår i din hemförsäkring först.

Källa: Länsförsäkringar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!