– Det känns väldigt inspirerande och motiverande att vara där uppe bland de allra bästa. Men konkurrensen är stenhård.
I helgen startar Ski Classics, eller långloppscupen som den ofta kallas. Första tävlingen går i Orsa och Sporten var på plats för att känna Ida Dahl på pulsen inför premiären.
– Det är nervöst och spänt samtidigt som jag är jäkligt motiverad att dra igång en ny tävlingssäsong.
Tävlingarna startar under lördagen med en typ av lagtempo över nio kilometer, där varje team får ställa upp med flera åkare och där tiden räknas på den som går i mål som nummer två. Både herrar och damer deltar och snabbaste teamet totalt vinner.
Sen startar cupen på söndag med 33 kilometer klassisk stil.
Och Ida Dahls målsättning är solklar:
– Jag har inte vunnit någon tävling i cupen ännu, bara varit tvåa och trea, så jag tar gärna den där första vinsten nu på en gång. Så är det gjort, säger hon och ler.
Efter fjolårets säsong slutade hon tvåa totalt i cupen bakom teamkamraten Lina Korsgren och rankas just nu som trea i startfältet. Bland annat före Britta Johansson Norgren som var den första svenskan som slog igenom i långlopp på riktigt.
– Att lilla jag ligger före henne just nu, det är absolut en stor grej och visar att jag haft en bra utveckling de senaste åren.
I skidkretsar nämns hennes namn som en av favoriterna till att ta hem hela serien i vinter.
– Det är absolut smickrande att folk tycker så. Jag siktar själv högt och vill vara med längst fram i varje tävling. Sen är det väldigt mycket som ska stämma för att det ska bli så.
Vi backar bandet ett antal år, till tiden då hon bodde i Mantorp och fastnade för skidåkning.
– Mamma hade skidintresset och vi började i Sya Skidklubb, jag och min syster Julia. Vi var ett stort gäng barn där som hade väldigt roligt ihop samtidigt som vi tränade och tävlade.
Ida berättar att hon spelade fotboll, i Mantorp och Mjölby AI, och hade ett svårt val när det var dags att söka gymnasium.
– Det var ganska jämnt de sporterna emellan, men på nåt sätt har jag alltid tyckt att individuell idrott varit roligare, att inte förlita sig på någon annan utan styra allt själv. Därför blev det skidgymnasium i Järpen.
Hur var det, att flytta hemifrån och så långt bort, vid tidig ålder?
– Jättekul. Jag kände mig hemma direkt och alla som gick däruppe hade samma mål och samma inställning till träning och tävling. Vi var ganska få i varje årskurs vilket gjorde att man tog hand om varandra på ett bra sätt från början.
Ida satsade då på den traditionella skidåkningen, men hamnade 2019 i långloppscupen av en slump.
– Jag körde Tjejvasan i mars det året och frågade efter det om jag fick åka resterande tävlingarna med Team Lager 157. Resultaten i den traditionella skidåkningen hade gått lite upp och ner, jag kände mig lite omotiverad och ville testa något nytt. Det gick ganska bra de tävlingar jag åkte så till säsongen efter fick jag en plats i Team Ramudden där jag är kvar nu.
Vi frågar vad den stora tjusningen är med långlopp, där många timmars stakning ska ta deltagarna från start till mål.
– Man kan tro att det är monotomt, men det pågår faktiskt mycket i fältet när loppet är igång. Det är ett mentalt och taktiskt spel där man aldrig vet hur de andra resonerar, man måste vara väldigt vaken hela tiden. Just den delen gillar jag skarpt.
– Sen gillar jag när det är långt, segt och gärna lite tufft. Då trivs jag och presterar också bäst.
Förra vintern blev det en tredjeplats i Vasaloppet, efter klubbkompisen Lina Korsgren och superstjärnan Marit Björgen. Till nästa lopp i mars är siktet uppskruvat lite till.
– En bra dag vet jag att jag kan vinna. Men det gäller att precis allt stämmer för att det ska lyckas.
Nu när premiären står för dörren är det lätt att titta tillbaka på försäsongen och det jobb man lagt ner för att prestera som bäst. För Idas del har det varit en sommar och höst med en del bekymmer.
– På sensommaren körde jag ett tufft stakpass på rullskidor när det small till i ryggen. Jag skadade en disk och kunde under ganska lång tid varken åka skidor eller rullskidor. Men det gick att hålla igång den fysiska delen på andra sätt och nu känns det bra. Jag känner inte av det alls.
Så bli inte förvånade om det står en tjej från Mantorp högst upp på pallen i premiären av Ski Classics under söndagen.