Motionsformen som också är självförsvar

De kombinerar kamsport och självförsvar. Tillsammans vill Emelie och Michael bygga en trygghet.

Emelie Asklöf demonstrerar en självförsvarsteknik på Micael Bohman.

Emelie Asklöf demonstrerar en självförsvarsteknik på Micael Bohman.

Foto: Ebba Malmqvist

Självförsvar2023-02-21 17:00

På Drottninggatan i centrala Linköping driver Emelie Asklöf, 25, tillsammans med sina föräldrar MEJA Hälsoteam. Intresset för träning och hälsa fick familjen att skapa hälsocentret.

Emelie har utövat kamsport sedan tidig ålder. Intresset har hon fått av sin pappa, Mikael Asklöf. Tillsammans lär de idag ut självförsvar. 

– Vi tänkte att det vore bra för framförallt tjejer att kunna försvara sig och då tillkom delen med självförsvar. 

undefined
Hon lär ut trygghet.

Idén uppkom efter egen erfarenhet. Mikael har jobbat inom krogvärlden och Emelie har varit mycket på stan och sett olika hotfulla situationer.

– Pappa är egentligen experten och jag har lärt mig av honom. Sedan har vi tagit lektioner och lärt oss mer tillsammans. Vi kör en del inslag av kampsport och där vill jag säga att jag kan det mesta. 

De lär de ut olika tekniker inom självförsvar. 

– Det är främst fritagningar, nedläggningar och sparkar. Vi försöker hålla det basic för att våra deltagare ska komma ihåg.

undefined
Från vänster: Mikael Asklöf, Emelie Asklöf och Micael Bohman.

Alla kanske inte vill använda våld för att försvara sig, finns det något annat man kan göra? 

– Vi lär ut att rösten också är ett försvar som man kan använda i alla lägen, man kan skrika, ropa och påkalla uppmärksamhet. 

Målet är att deltagarna ska kunna ta sig ur en hotfull situation om oturen skulle vara framme. Emelie berättar också om hur kamsporten och självförsvar stärkt hennes självförtroende. 

– Jag känner mig mer trygg överlag. Både på nätterna men också i olika sällskap. Jag tror att det också kan påverka arbetslivet och att man vågar ta för sig mer. Både att man blir mer avslappnad men också vågar stå på sig. 

– Det handlar om att bygga på sin självkänsla och att känna sig bekväm. 

undefined
Emelie Asklöf demonstrerar en självförsvarsteknik på Micael Bohman.

De hoppas att träningen ska göra deltagarna tryggare. 

– De kommer hit och är ganska lugna och vill inte ta tag i varandra. Men sen när vi når slutet av terminen har de blivit starkare i sig själva. Det märks att de är mer avslappnade och vågar ta för sig mer. 

Hur känns det att se den skillnaden? 

– Det känns väldigt bra. Jag har alltid varit mycket för girlpower. Jag tycker det är viktigt att bygga upp kvinnor och framförallt att kvinnor bygger upp varandra. 

Deltagarna är i alla åldrar med olika bakgrund, något som de välkomnar.

– Det finns de som kommer hit som har varit utsatta, men det är generellt väldigt olika. Om det är någon som har det tufft får man låta de ta det i sin takt. Man måste vara öppen för det mesta när man jobbar med människor, berättar Emelie. 

undefined
Genom en nedtagningar har Emelie fått ned Micael på mattan.

Hur känns det för er att möta de som har det mer tufft? 

– Jag vill inte använda termen jobbigt, snarare att det är mer utmanande och att man får vända ut och in på sig själv för att hitta ett sätt att hantera och bemöta den personen och situationen. 

Har ni tagit del av någon berättelse där era tekniker har använts? 

– Vi hade en tjej här som berättade att hon nu visste att det funkade i verkligheten. Hon hade blivit utmanad av en killkompis som hävdade att hon inte kunde försvara sig, men det kunde hon, säger Mikael och skrattar. 

De har märkt av en viss konkurrens inom branschen, men det är något de väljer att inte lägga fokus på. Under den senaste tiden har antalet deltagare i deras verksamhet ökat. 

– Det tycker vi är positivt. Jag promotar självförsvar för alla och det är inte bara för att jag håller i kursen utan för att jag tycker att alla behöver kunna det. Framförallt tjejer, säger Emelie.

Karta: Drottninggatan 36
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!