"Jag har aldrig simmat så fort"

Foto:

SIMNING/LINKÖPING2006-12-12 00:00

Nej, det där stämde inte riktigt, det förstod ni kanske. Men det var nästan rätt.

Vid fyratiden i går kväll kom Marcus Piehl med tåget från Arlanda hem till Linköping. Han hade guldmedaljen från EM i Helsingfors nedpackad i väskan - och med världsrekordet från i söndags i färskt minne.

- Det känns jättebra. En häftig känsla. Vi har under ganska lång tid vetat att vi haft chansen, men inte fått till det förrän nu, sa Marcus.

Mer kraft

Det blev svenskt guld i lagkappen på 4x50 m fritt, det blev nytt världsrekord (1.24,89) - och bara en svensk, Stefan Nystrand, har tidigare simmat fortare än vad Marcus Piehl gjorde på tredjesträckan. För andra gången i karriären avverkade Linköpingskillen de 50 meterna på under 21 sekunder. 20,99 då. 20,96 nu.

Näst bästa tid av samtliga deltagare i lagkappen.

- Klart att det betyder mycket för självförtroendet, ett bevis på att jag kan. Jag fick inte riktigt till det tidigare under EM och framförallt var det starterna som klickade. Nu var det flygande start och då fick jag mer kraft. Jag har aldrig simmat så fort, sa Marcus Piehl.

21-åringen hoppade över gårdagens träning, men redan i veckan väntar en del fysiska tester och garanterat ett och annat besök i simhallen. Sånt är livet för en simmare i karriären. Efter jul- och nyårsfirande är det dags för två veckors landslagsläger i Sydafrika.

Sprintsatsning

Det stora målet 2007: VM i Melbourne i månadsskiftet mars-april.

- Dit är jag inte uttagen än, så det gäller att kvalificiera sig via en GP-tävling i februari, sa Marcus.

Då handlar det om 50-metersbassäng, vilket betyder ändrade förutsättningar. Mycket talar för att det i framtiden blir mer tydligt med specialister på lång eller kort bana och att statusen på de olika tävlingsformerna jämställs.

Marcus Piehl:

- Självklart går det att kombinera, jag tror att det beror på hur du är som person, men det blir tuffare och tuffare. Som svensk är det att svårt att nå världseliten på lång bana när det finns så få 50-metersbassänger i landet.

Lass-stjärnan har ändå bestämt sig för att "satsa dubbelt" fram till OS i Peking 2008, men låter sugen att efter det göra en mer renodlad sprintsatsning.

- Möjligt att det blir så, jag tror att det skulle finnas rätt mycket tid att hämta. Vi får se vad som händer efter OS.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!