– Vi märker det kanske framförallt på att barnen är äldre när de börjar simma i simskola, säger Cecilia Glawing, klubbchef i Lass.
Enligt en rapport från Svensk Simidrott är det endast 61 procent av svenska barn, 4–17 års ålder, som är simkunniga. Det är en andel som minskat kraftigt de senaste åren. I samma rapport berättas att sju procent av alla sexor inte kan simma 200 meter (något som idag är krav för godkänt betyg i idrott).
– Förr började många barn när de var fyra år, nu är det mer vanligt att man börjar som sexåring, säger Lass skolsimsansvarig, Bella Larsson.
Skolsimmet är Lass verksamhet för skolelever som inte klarar skolverkets krav på att elever i sexan ska klara 200 meter.
– En annan förklaring är att alla familjer inte har råd med simskolan. Vår simskola kostar 1260 kronor för tio gånger och det är ett pris vi försökt pressa ned så mycket vi kan. Men vi som förening behöver också gå runt och vid nyår så höjde kommunen alla hyror med femton procent och då var vi också tvungna att täcka våra kostnader, säger Glawing.
Skolsimmet gör den sjunkande simkunnigheten extra tydlig.
– Nu är det betydligt fler elever som kommer till oss för att de helt enkelt inte kunde simma. Förr var det mer för att slipa på tekniken idag kan det vara att de saknar vattenvana överhuvudtaget, säger Larsson.
– Om vi tar Folkungaskolan som exempel så var det så att för fem år sen kom de med tio sexor till skolsimmet. Då var det inte så att alla tio inte kunde simma. Men de behövde förbättra sin teknik. Idag är det något helt annat. Där kan det vara 20 elever som kommer hit och endast tre som "bara" behöver förbättra tekniken.
– Resten tar sig inte 200 meter.
Hur fort kan ni lära upp den simkunnigheten till godkänt?
– Det beror på vattenvana. Finns den så kanske det kan gå på en termin men är barnen rädda för vattnet eller helt saknar vattenvana så blir det mycket jobbigare.
2023 omkom 73 personer i Sverige genom drunkning. En minskad simkunnighet ökar förstås oron att den dystra statistiken kan öka framöver.
Simkunnigheten varierar en hel del mellan Linköpings olika geografiska områden. Men enligt Lass är det inte alls så enkelt att det bara är barn från sämre socioekonomiska förutsättningar som har lägre simkunnighet.
– Klart att det spelar en stor roll, men vi ser också att barn som kanske är uppvuxna med pool faktiskt inte kan simma 200 meter och klara godkänt, säger Glawing.
– En pool kan vara lite av en falsk trygghet för föräldrarna och är långt ifrån samma sak som att hoppa ner i en femtiometersbassäng och simma 200 meter.
Larsson fyller i.
– En pool kanske bara är fem till tio meter lång och det enda barnet lär sig kanske då bara är att skjuta från kanten.
*Simkunnig anses den som kan falla i vattnet, så att huvudet kommer under vattenytan och som efter att ha tagit sig upp till ytan kan simma 200 meter, varav 50 meter ska vara i ryggläge. Hela provet utförs på djupt vatten.