OS-medaljörens tips: "Tveka inte"

I OS 1996 tog Anders Holmertz sitt femte OS-silver. 1997 lade han ner sin egen elitsatsning – men att släppa simningen finns inte på kartan för Linköpingsbon Anders Holmertz. I alla fall inte som tränare.

Femfaldige OS-medaljören Anders Holmertz arbetar idag heltid som tränare för Lass elitsatsande ungdomsgrupp.

Femfaldige OS-medaljören Anders Holmertz arbetar idag heltid som tränare för Lass elitsatsande ungdomsgrupp.

Foto: Erik Winell

Simning2019-07-13 09:00

– Jag själv kör inga simpass alls. Även om kroppen nog skulle behöva det så har jag ingen motivation. Jag försöker träna på lite andra sätt genom att spela golf, promenera och springa. Men tyvärr blir det nog för sällan det också.

Men trots att han själv inte tränar på samma nivå som tidigare så är Holmertz mycket aktiv kring bassängskanterna.

– Jag är sedan två och ett halvt år tillbaka tränare på heltid för Lass elitsatsande ungdomsgrupp. Ungdomarna är mellan 13-17 år och mycket talangfulla. De tränar hårt, våra kortaste pass är väl på ungefär 2000 meter medan de längsta passen vi kör är uppemot 7000 meter. Men såklart finns det mycket glädje, annars skulle de inte orka träna så mycket.

För Lass väntar en spännande framtid då Linköpings nya simhall är på väg att färdigställas.

– Jag ser mycket ljust på framtiden. Vi har länge slitit med att få alla våra simmare att få plats och att få träningstider så vår största önskan har verkligen varit en ny simhall. När den står klar och vi exempelvis får en ny inomhusbassäng på 50 meter så kommer mycket saker att bli väldigt mycket smidigare. Vi är en stor förening med många medlemmar så mer plats är väldigt viktigt.

Som tränare för Lass spenderas en hel del tid på resande fot till olika tävlingar och just tävlingar är något som börjas med tidigt inom simningen.

– Tävlingsmomentet introduceras ganska tidigt i simträningen men i början är det såklart mest fokus på lek och teknik. Här i Sverige är bröstsim det som vi lär barnen allra först och sedan är det individuellt vilken som blir nästa disciplin att lägga till. Det allra viktigaste är teknikdelarna och då exempelvis frånskjutet, att hålla linjen och flytläget.

Slutligen avslöjar Holmertz volt-tekniken:

– Jag behöver ju inte ens fundera när jag ska göra det men se till att kom in med fart, sedan ned med huvudet och gör en kullerbytta. Viktigt att inte tveka och att vara rädd för att få vatten i näsan eller så. Träna på det så lär du dig det ganska kvickt.

Anders Holmertz

Ålder:

Antal OS-medaljer: 5 (silver i Atlanta 1996, två silver och ett brons i Barcelona 1992 samt. ett silver från Seoul 1988)

Antal VM-medaljer: 2 guld och 3 silver

Antal SM-medaljer: 72

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!