Lass utmaning: "De ser inte simningen som en idrott"

I jobbet som klubbchef försöker Beatrice Sjölund se till att motivera Lass simmare att fortsätta samtidigt som hon också försöker locka fler utövare till en aktivitet som inte alltid ses som en sport.

Beatrice Sjölund strävar för att få fler utövare till simningen.

Beatrice Sjölund strävar för att få fler utövare till simningen.

Foto: Adam Fischer

Simning2022-07-13 05:00

Himlen över Tinnerbäcksbadet täcks av mörka moln, men luften är varm och i det rådande söndagslugnet är det svårt att förstå att badet endast en vecka innan var fylld av atleter med SM-guld i sikte.

– Det känns lite tomt, man har ju gått och sett fram emot det och sen är det plötsligt slut, säger Beatrice Sjölund, klubbchef för Lass och högst ansvarig för SM-veckans simtävlingar.

Hade du velat göra det igen?

– Absolut, det var fantastiskt kul och en helt ny erfarenhet för mig med ett så stort arrangemang.

Detta säger hon trots att all planering och logistik innebar att hon knappt hann se någon tävling.

– Jag har nog aldrig varit på en tävling och sett så lite simning som jag gjorde under veckan, säger hon med ett skratt.

Under SM lyckades Lass samla in fyra seniormedaljer och en hel del finalplatser, vilket, enligt Beatrice, är ett tecken på att Lass är en klubb med stor bredd. Även om man under år av generationsväxling fortfarande saknar de riktiga topparna.

– Det var kul att se juniorsidan, där har vi inte varit så starka innan, så vi är nöjda med mästerskapet.

Beatrice kom till Lass under 2017 och förutom klubbchef är hon även tränare för tonåringar i åldern 13-15 år. En ålder där Beatrice själv avslutade sin aktiva simkarriär – därför försöker hon jobba aktivt för att få sina adepter att inte göra samma misstag.

– Det viktigaste är att få dem att förstå att de inte är här för min skull, utan det är de som ska trivas och de ska vara här för sin egen skull.

Men att motivera fler till att simma har visat sig vara en av sportens stora utmaningar. Enligt Beatrice beror det på en utbredd ovilja att vilja kämpa för sitt mål, samtidigt som många har svårt att se simning som mer än en nödvändig färdighet.

– Många som sätter sitt barn i simskola köper den tjänsten bara för att barnet ska lära sig att simma, men sedan ser de inte att simning också är en idrott och det är ju en utmaning för oss, säger hon och fortsätter:

– Vi som klubb har vår strategiska plan genom att låta alla som går i vår simskola få ett erbjudande om att fortsätta i nästa grupp och då få chansen att börja tävla. 

Kan Lass bli så framgångsrika som man var under 2010-talet?

– Det tror jag, nu får vi snart en ny simhall och om vi kan behålla fler i sporten så tror jag nog att vi kan lyckas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!