Lass firar 200 år – biskopen dök i och visade vägen

I år fyller Linköpings Allmänna Simsällskap 200 år. Något som ska firas med stortävlingar, utställning, galamiddag och inte minst ett nytt simmärke. Men detta kunde inte ha varit möjligt utan en biskop som för 200 år sedan hoppade rätt ner i Stångån.

"Vårt största och viktigaste uppdrag är att öka simkunnigheten i Linköping. Nationellt sett har den, efter pandemin, blivit sämre i Sverige. Vår uppgift är viktig där", säger Cecilia Glawing (tvåa från vänster), klubbchef i Lass.

"Vårt största och viktigaste uppdrag är att öka simkunnigheten i Linköping. Nationellt sett har den, efter pandemin, blivit sämre i Sverige. Vår uppgift är viktig där", säger Cecilia Glawing (tvåa från vänster), klubbchef i Lass.

Foto: Erik Winell

Simning2024-03-15 19:00

– Per Westman grundade Lass 1824, men i början mötte han lite motstånd. Sen så hoppade biskopen ner i vattnet och ville lära sig simma och då blev det plötsligt omåttligt populärt här i stan, säger Lass-profilen Bosse Pettersson. 

– I början vet jag att Linköpingsborna hånade simverksamheten och kallade den "drunkningskommisionen", säger klubbchefen Cecilia Glawing.

undefined
"Nuförtiden simmar jag nog en gång i veckan ungefär. 2000 meter", säger Katarina Eckerberg, tidigare ordförande i Lass.

Nuförtiden ser Lass verksamhet (såklart) helt annan ut än vad den gjorde för 200 år sen. Bryggorna vid Stångån är utbytta mot toppmoderna startpallar i Linköpings nya simhall.

– Grundbulten är densamma. Vårt största och viktigaste uppdrag är att få Linköpingsborna simkunniga, säger Glawing.

Hur många är ni i verksamheten idag? 

– Runt 2000 som simmar med oss varje vecka. Det är nästan 1800 i kursverksamheten (simskolan), sedan är det utöver det en hel del i elitverksamheten.

Niklas Larsson, ansvarig för elitverksamheten i Lass, hummar med.

– Föreningen står på två ben. Det stora målet är ju att alla i Linköping kan simma, men sedan vill vi ju också att så många som möjligt ska upptäcka den träningsform som simning är och att det går att tävla i det.

undefined
"Till läsåret 2025-26 ska vi i simningen få ett NIU-gymnasium här. Det ska vara riksintag men samtidigt vill vi prioritera simmarna i regionen", säger elitansvarige Niklas Larsson som hoppas på att LASS fortsätter växa, även på elitsidan.

Den nya simhallen har öppnat upp nya möjligheter för Linköpings 200-åring att fortsätta växa.

– Simhallen är inte slutbesiktigad än och det finns fortfarande lite barnsjukdomar, men på det stora så är vi jättenöjda, säger Glawing.

Med vad?

– Mycket. Nu går det att använda bassängerna på helt olika sätt. Vi har fler att välja på och kan på så vis göra mycket mer.

Larsson fyller i:

– För oss i elitgruppen så går det ju att ha en bassäng där man kan lära sig dyka i på rätt sätt. I den förra 25:an var det alldeles för grunt och sen var startpallarna för låga. 

Är "Lassarna" bäst någonsin på att dyka?

– Ja. Så måste det väl vara. Vi har i alla fall ingenting att skylla på, skrattar Larsson. 

undefined
Cecilia Glawing tog över som klubbdirektör i Lass när tidigare klubbdirektören Beatrice Sjölund gick på föräldraledighet. "Jag åker från Svärtinge varje morgon. Men trots att jag jobbar så nära simningen har jag väl bara simmat två gånger sen jag började jobba här", säger hon.

Men det är inte bara de som nu går i simskola eller veckovis tränar med Lass som kommer märka 200-årsjubileet. Utöver tre stora tävlingar (Linköping Water Games, Filbyter Cups 50-årsjubileum och sommarens SM) så får nu alla Linköpingsbor chansen att ta ett speciellt utformat märke.

– Man kan tro att simmärken är ute och att det skulle finnas appar för sånt men faktum är att våra sköldar och simmärken säljer oerhört bra, säger Glawing.

undefined
Det unika "Lass fyller 200 år"-märket

Med andra ord. Det kan bli rusning när det speciella märket ska tas.

– Vi har kanske inte tryckt upp märken till alla Linköpingsbor, men tanken är att så många som möjligt ska kunna ta det, säger Katarina Eckerberg, tidigare ordförande i Lass.

Varken koka vatten eller simma på rygg i 50 meter kommer krävas.

– Nej det blir lite speciellt. Vi grundades ju 1824 så tanken är att baserat på hur duktig man är så får man flytta decimaltecknet för hur långt man ska simma. I babysimmet kanske de kan simma 1,824 meter medan den mer vanlige motionären får simma 1824 meter, säger Niklas Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!